Rejestracja i logowanie

Sanepid ostrzega: mięso zatrute groźną toksyną. Mogłeś je kupić w popularnym markecie

Wydarzenia 16-10-2020 Autor: bnp/GIS
5

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs” produkowanego dla Jeronimo Martins Polska S.A.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”, 250 g

Numer partii: 02752 02751K

Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020

Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1  08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Dworze Mazowieckim powiadomił o przedmiotowej sprawie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu powiatowego lekarza weterynarii oraz producenta i dystrybutora. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego, w tym dróg dystrybucji. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole zaplanował dodatkowe próbkobranie urzędowe w nadzorowanym podmiocie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje od Producenta ,,SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole

Producent zgodnie z rozporządzeniem (WE) 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli.

Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych.

komentarze (5)
Dodaj komentarz

czemu nie piszecie wprost, że chodzi o markety BIEDRONKA? nie udzielanie wprost takiej informacji przypomina działania na zasadzie "możecie się zabić, ale nie powiemy gdzie"

Ja w sklepach mięsa nie kupuje bo to dziadostwo na chemii chowane. Najlepsza jest psina z takiego wybieganego chudego osobnika. Polecam - sama natura

W biedrze kolejki ogromne a kasa jak zawsze czynna 1

Super !!! czyli w BIEDRONKACH już dawno tam nie kupuję ludzie sobie włażą na plecy .

dodaj komentarz
Średnio co 2-3 tygodnie ktoś z forum jest zgłaszany na policję, wykrywa się ponad 80% przypadków! Większość piszących zostaje ukarana...
Czytaj także