Rejestracja i logowanie

Uczniowie Troczewskiego odkrywali smaki w Krakowie

Wydarzenia 07-03-2016 Autor: Adrian Mazur
33

W miniony weekend Angelika Dąbrowicz i Dominik Stańczyk z klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej - kucharz odkrywali smaki Polskiej Wielkanocy podczas XVII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie.

Jury degustacyjne złożone było z wielu znakomitych kucharzy, a jednym z nich był mistrz kulinarny Robert Sowa - dawny uczeń tej szkoły. Zadaniem uczniów było przygotowanie dwóch potraw: obowiązkowej (jajko w koszulce) oraz zakąski zimnej, zaprojektowanej przez siebie i związanej z tematem konkursu.

Dominik Stańczyk przygotował trójkąty tarty z białą kiełbasą i kapustą kiszoną, duszoną na piwie i miodzie z kutnowskich pasiek, która wzbogacona została kawałkami pieczonego karczku i żółtego sera oraz podana z sosem na bazie chrzanu z rodzimych pól.

Angelika natomiast zachwyciła jury degustacyjne, przygotowując pieczone rogaliki sezamowe, nadziewane pikantnym farszem jajecznym ze świeżym szczypiorkiem i serem, podawane w towarzystwie sosu czosnkowego z odrobiną miodu. Tą potrawą wywalczyła II miejsce. Uczniowie otrzymali nie tylko dyplomy, będące podziękowaniem za udział w konkursie, ale też certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu gastronomicznym przeprowadzonym przez Roberta Sowę, najnowszą książkę kucharza oraz stroje kucharskie. Angelika za zajęcie miejsca na podium otrzymała sprzęt kuchenny firmy BergHOFF oraz zaproszenie do wzięcia udziału w finale konkursu Roberta Sowy - „Kulinarny Talent 2017”.

Jest to autorski program ambasadora firmy „Prymat” skierowany do młodych, rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23 roku życia. To z ich grona od lat wyłania się prawdziwe „kulinarne perełki”. Zgodnie z przyjętą formułą warunkiem udziału w konkursie jest rekomendacja doświadczonego szefa kuchni, co w połączeniu z młodzieńczą fantazją i odwagą w łączeniu smaków, jest gwarancją wysokiego poziomu konkursu. Dzięki swojemu popisowemu daniu uczennica Troczewskiego ma już zapewnione miejsce w jego finale.

Należy pamiętać, że sukces ten nie byłby możliwy, gdyby nie praca i zaangażowanie w przygotowanie uczniów Emilii Durki, która razem z Angeliką i Dominikiem świętowała zwycięstwo w Krakowie.

komentarze (33)
Dodaj komentarz

a ile tu przyjemności xddd

Gratulacje i życzenia dalszych sukcesów w zawodzie .Kutno górą.

Artykuł jest od dwójce przyszłych świetnych kucharzy i nauczycielce która ich do tego konkursu przygotowała. Gratuluje uczniom za dodatkowy wysiłek który włożyli w to zadanie. Część wypowiadających się tu do tej pory nie zrozumie tego że można chcieć się uczyć i osiągnąć coś więcej w tym kucienku niż najniższa krajowa. I gratuluję prowadzącej tych dwoje ludzi do sukcesu w zawodzie. Chyba to co ugotowali musiało smakować jury czyli w margarynie są nauczyciele umiejący gotować a co za tym idzie i uczniowie. Pozdrawiam zawodowych hejterów!!!!!

kucharz ma rację ,nauczyciele muszą nauczyć się sami gotować żeby nauczać.

Własne ego kilku osób komentujących tutaj nie pozwala im na racjonalne myślenie. Pewnie tacy sami byli za czasów nauki więc co sie dziwić , że są mało dopieszczeni zawodowo. Wracając do tematu kucharzy sądze , że jest lepiej niż było. Jedni rozumieją drudzy nie. Jedni widzą zmiany... drudzy nie. Nigdy się ludziom nie dogodzi...

Skonczyles /as tą szkole że wypowiadasz się ?! Jak byś uważał i się starał/ starała to byś się wszystkiego się nauczył/ nauczyła . nie ma co obwiniac nauczycieli . wiem sam po sobie nie uwazalem na lekcjach a teraz widać efekty , z czasem człowiek dostrzega co robił źle .

nauczyciele nie potrafią nauczać,nie posłużą radą w potrzebie,są zabiegani .

Wy zato uczeni zawodowcy ! Umiecie tylko krytykować !

~KI. pisze: "kucharz:to prawda nauczyciele nie potrafią gotować i nauczać."

kucharz:to prawda nauczyciele nie potrafią gotować i nauczać.

~marta pisze: "[quote=~kucharz]Rzucam wyzwanie nauczycielom tej szkoły,przyjdę i udowodnię że nie potrafią gotować,zaprosimy KCI"
popieram "kucharza" i jego wypowiedż!![/quote] POPIERAM POPIERAM POPIERAM całym sercem.

~marta pisze: "[quote=~kucharz]Rzucam wyzwanie nauczycielom tej szkoły,przyjdę i udowodnię że nie potrafią gotować,zaprosimy KCI"
popieram "kucharza" i jego wypowiedż!![/quote] popieram ,nie potrafią gotować!

~kucharz pisze: "Rzucam wyzwanie nauczycielom tej szkoły,przyjdę i udowodnię że nie potrafią gotować,zaprosimy KCI"
popieram "kucharza" i jego wypowiedż!!

Ktoś kto nie przykłada się do nauki czy praktyk to kucharzem nie będzie . krytyki są zbędne naprawdę nauczyciele są mili , pomogą jesli ktoś ma problem , doradza . ale nie ma co się z kimś sprzeczac emoji

Skończyłam ta szkole i mam bardzo dobrze płatna prace denerwują mnie ludzie którzy tak krytykują ... Brak słów .I stwierdzam że nauczyciele byli i sa bardzo w porządku .

W każdym zawodzie człowiek potrzebuje wprawy. Szansy aby sprawdzić się. Nie ma ludzi-robotów , którzy raz po raz będą mega np. Kucharzami. Jak juz wczesniej wspomnialem , praktyka odgrywa największą role. Szkoła uczy , a samemu trzeba sie przyłożyć , chcieć. I ktoś musi w tym pomóc. A nikt inny nie pomoże jak przyszli pracodawcy. Lata praktyki , i chęć. Nie ma nic od razu

Prowadzę restaurację 19 lat, restauracja ma szeroki wybór dań przygotowywanych głównie na zamówienie. Kucharz po szkole gastronomicznej dopiero po kilku miesiącach od przyjścia do pracy jako tako nadaje się do wykonywania zawodu. Od razu widać kompletny brak wprawy nawet w podstawowych czynnościach: krojenie itp, nie mówiąc już o umiejętności zwracania uwagi na kilka jednocześnie wykonujących się procesów. Brak tego co jest podstawą pracy kucharza czyli rozdzielność uwagi

Widzę , że ktoś ma mega kompleksy dotyczące tej szkoły. Ale nie ma co się kłócić. Każdy ma inne zdanie. Jednak prawda jest taka: " Nie należy mierzyć wszystkich jedną miarą "

Nie rozumiem całej krytyki skoro chodziłaś kiedyś to skąd możesz wiedzieć jak jest teraz ?! Nie wiesz ile się dzieje w szkole , są zmiany konkursy, wyjazdy gdzie nauczyciele angażują się w to wszystko i przede wszystkim robią wszystko aby uczniów nauczyć wiele . Troczewski jest jedyną szkoła gastronomiczną w Kutnie i co niektórzy chcą uczyć się w takich zawodach typu kucharz . takie krytyki są zbędne . gdzie by nie spojrzeć to ttoczewski imponuje wygrywa konkursy jak i wyroznienia emoji

Dominik1960 pisze: "Nie ma idealnych szkół. Uczeń aby coś osiągnąć musi się przyłożyć , postarać. Szkoła jak najbardziej stara się przygotować nas na tyle ile to możliwe. Rzeczą oczywistą jest , że każde z nas pracuje również nad sobą w domach. Zdobywa praktyke na zewnątrz. Ale tak jest w każdym zawodzie ... emoji i w każdej szkole. A cóż więcej moge powiedzieć.. jestem obecnie uczniem tej szkoły , angażuje sie na tyle ile moge. I są tego efekty w postaci konkursów co łączy się ze zdobyciem doświadczenia. Szkoda jednak , że Starostwo nasze nie docenia pracy , osiągnięć jak i tego , że zawodowo nasza szkoła wygląda lepiej niż wcześniej. Pozdrawiam emoji"
fajnie masz 56 lat i chodzisz do margaryny,język też masz całkiem młodzieżowy.Ps.dzieciaki z Masterchef Junior by was zawstydziły

Rzucam wyzwanie nauczycielom tej szkoły,przyjdę i udowodnię że nie potrafią gotować,zaprosimy KCI

Nie ma idealnych szkół. Uczeń aby coś osiągnąć musi się przyłożyć , postarać. Szkoła jak najbardziej stara się przygotować nas na tyle ile to możliwe. Rzeczą oczywistą jest , że każde z nas pracuje również nad sobą w domach. Zdobywa praktyke na zewnątrz. Ale tak jest w każdym zawodzie ... emoji i w każdej szkole. A cóż więcej moge powiedzieć.. jestem obecnie uczniem tej szkoły , angażuje sie na tyle ile moge. I są tego efekty w postaci konkursów co łączy się ze zdobyciem doświadczenia. Szkoda jednak , że Starostwo nasze nie docenia pracy , osiągnięć jak i tego , że zawodowo nasza szkoła wygląda lepiej niż wcześniej. Pozdrawiam emoji

czy ta szkola zamiast się promować byle czym moze zacząc uczyć a nie produkować bezrobotnych , tam juz nikt nie chce chodzic , chodziłam tam i wiem jak jest , fajni nauczyciele uciekli , wszystko udają .....

Jeszcze trzeba wiedzieć co to jest obróbka termiczną mleka :-) jednak pasja jest pasją i ktoś do tego musi przyuczyc . Moje rodzeństwo skończyło tą szkole i nie narzeka jakoś że nic nie nauczyli ich w tej szkole , wypowiadając się na temat gotowania trzeba wiele się nauczyć i wynieść wiedzę nawet o obróbce termicznej mleka !

Ale egzamin zawodowy zdać trzeba. Może pomyślałby o tym Kucharz lub Ki, którzy się przed chwilą wypowiadali. I wtedy wiedza o obróbce termicznej mleka niewątpliwie się przyda.

Kucharz: popieram twoją wypowiedż.

~Rtt pisze: "Kucharz wyptaszam sobie takie opinię jednak się czegoś można nauczyć skoro uczniowie wygrywają konkursy :-) skoro ktoś nie chce się nauczyć gotować to szkoła go do tego nie zmusi :-) pozdrawiam"
wygała konkurs bo pewnie ma pasję i wyniosła to z domu, już ja swoje wiem....nauczyć to tam mogą technologi obróbki termicznej mleka emoji

Sowa & Przyjaciele

Kucharz wyptaszam sobie takie opinię jednak się czegoś można nauczyć skoro uczniowie wygrywają konkursy :-) skoro ktoś nie chce się nauczyć gotować to szkoła go do tego nie zmusi :-) pozdrawiam

super gratulacje dla uczennicy i opiekuna,powodzenia dalej

Co jak co ale w tej szkole nikt się gotować nie nauczy

Gratulacje Angelika !!!emoji))

Duma dla szkoły ☺☺☺ ale i dla mojej rodiny też. Angelika gratulacje.....

dodaj komentarz
Czytaj także