Rejestracja i logowanie

[ZDJĘCIA] Nowa sala dla dzieci w szpitalu otwarta!

Wydarzenia 07-12-2017 Autor: ez
3

Na oddziale pediatrycznym kutnowskiego szpitala z myślą o najmłodszych pacjentach powstała nowa sala zabaw. Dzięki niej dzieciaki mogą oderwać się od szarej rzeczywistości lecznicy. Oddział odwiedzili wyjątkowi goście, którzy umilili im dzień i zwiastowała oficjalne otwarcie salki.

Przedstawiciele firmy Teva we współpracy z niezależnymi ekspertami prowadzą akcję pod nazwą "Teva Dzieciom – baw się i zdrowiej". Celem przedsięwzięcia jest odnowa i przebudowa szpitalnych sal zabaw, których wystrój ma na celu przyspieszenie powrotu do zdrowia, pobudzanie ich kreatywności, a także umilenie pobytu w szpitalu.

- Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że od dzisiaj nasi mali pacjenci podczas hospitalizacji będą mieli możliwość korzystania z tak pięknego, przyjaznego i ciekawego pomieszczenia. Sala zaprojektowana z użyciem naturalnych materiałów, wzorów i kolorów pomoże dzieciom chociaż na chwilę zapomnieć o trudach leczenia, nieprzyjemnych zabiegach i rozłące z najbliższymi. Jestem głęboko przekonany, iż w takich warunkach powrót do zdrowia jest dużo łatwiejszy, a może nawet krótszy – mówi prezes zarządu Kutnowskiego Szpitala Samorządowego Marek Kiełczewski. – Inicjatywy takie jak „Teva Dzieciom – baw się i zdrowiej” są wyjątkowe i bardzo ważne, ponieważ pomagają dzieciom przejść przez stresującą sytuację, jaką niewątpliwie jest pobyt w szpitalu.

Nie od dziś wiadomo, że hospitalizacja wiąże się ze stresem, który u dzieci jest nad wyraz silny. Dlatego też, obserwując trendy w krajach zachodnich, coraz częściej polskie szpitale starają się go minimalizować. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że poprawa warunków panujących w szpitalach pozwoliła m.in. na skrócenie czasu leczenia o 21 proc. oraz czasu podawania leków przeciwbólowych i ich ilości aż o 22 proc. Pomimo tych doniesień nadal brakuje przestrzeni dla najmłodszych pacjentów, których wyposażenie pomogłoby w szybszym powrocie do zdrowia.

- Salka w Kutnie jest już piątą, którą wolontariusze Teva przygotowali w trosce o hospitalizowane dzieci. Salki w szpitalach w Łęczycy, Bielsku Podlaskim, Przasnyszu, Białymstoku, Kutnie – każda z tych realizacji i wspólna praca nad przygotowaniem przyjaznego, ciepłego i bezpiecznego pomieszczenia dawała nam ogromną satysfakcję. Moment, w którym pokazujemy sale dzieciom, ich reakcja i zabawa w nowym miejscu daje nam wiele radości. Bardzo cieszymy się, że od dziś mali pacjenci kutnowskiego szpitala będą mogli na chwilę zapomnieć o trudach terapii i cieszyć się miejscem przygotowanym przez Wolontariuszy Teva – komentuje Anna Załuska, Dyrektor Działu Komunikacji Polska & CEE.

Program ten to unikatowe działanie w ramach wolontariatu pracowniczego. Jego organizatorzy współpracując z ekspertami postanowili nie tylko odnowić salki zabaw w wybranych szpitalach, lecz także zadbać o ich terapeutyczne właściwości.

Psycholog społeczny dr Konrad Maj (wykładowca SWPS, ekspert projektu) przybliża założenia projektowania salek:

- Optymalnym rozwiązaniem sprzyjającym skróceniu hospitalizacji jest stworzenie na oddziałach pediatrycznych środowiska o cechach natury. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Michigan dowiódł, że ma ono właściwości regenerujące dla organizmu. Szerszy kontakt z naturą, nawet w postaci imitacji (np. wystroju wnętrza), sprzyja koncentracji dziecka i przyczynia się znacząco do redukcji stresu. Przegląd badań potwierdza, że nie tylko bezpośredni kontakt z naturą, lecz nawet jej oglądanie wpływa pozytywnie na zdrowie i samopoczucie pacjentów - wyjaśnia.

Co czeka najmłodszych za drzwiami nowej salki?

  •     Domek do chowania – zaprojektowany do zabawy, ale i wyciszenia. Niewielka przestrzeń sprawia, że dziecko czuje się w nim bezpiecznie. Wyposażony w miękkie poduszki stanie się idealnym miejscem do snucia marzeń.
  •     Półki w kształcie plastra miodu – formą nawiązują do sześciokątnych komórek tworzonych przez pszczoły. Dzięki swej modularnej budowie pozwalają na dowolne konfiguracje i rozbudzanie dziecięcej fantazji.
  •     Drewniane meble – mają za zadanie wprowadzić namiastkę przyrody do sztucznego środowiska, jakim jest szpital. Dzieci potrzebują kontaktu z naturą, bo ta pobudza ich kreatywność, pozwala się zrelaksować i zapomnieć o chorobie.
  •     Lustra półkoliste – zwiększają pole widzenia, mogą służyć do zabaw i ćwiczeń logopedycznych.

Taki wystój może mieć bardzo pozytywny wpływ na naukę, rozwijanie pasji i poczucie bezpieczeństwa dziecka.

komentarze (3)
Dodaj komentarz

Genialny pomysl!

Bardzo fajnie że ktoś o tym pomyślał o by więcej takich ładnych i czystych Sal

BARDZO DOBRZE ZE TAKA SALA ZOSTAŁA RÓWNIEŻ ZORGANIZOWANA W NASZYM SZPITALU. DZIĘKUJEMY W IMIENIU NASZYCH MAŁYCH POCIECH. POZDRAWIAM W IMIENIU RODZICÓW

dodaj komentarz
Czytaj także