Rejestracja i logowanie

W „Troczewskim” gotowali pod okiem mistrza

Edukacja 27-02-2018 Autor: ez/ZSZ nr 2 Foto: nadesłane
0

22 lutego w murach "Troczewskiego" zagościł znany mistrz kulinarny - Marcin Budynek. Młodzież wzięła udział w programie informacyjno–szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego, którego pomysłodawcą był Związek "Polskie Mięso".

Głównym celem projektu było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa drobiowego w formie prelekcji merytorycznej oraz praktycznej (nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżacja potraw). Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwali nauczyciele przedmiotów zawodowych: Emilia Durka, Sylwia Buczkowska, Karina Karasińska-Pirowska, Anna Sujecka, Ewa Żydowo i Leon Wieczorek. Przygotowanie potraw obserwowali zarówno uczniowie szkoły, jak i zaproszeni kutnowscy gimnazjaliści.

Warsztaty przeprowadzone przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka były dla młodzieży szansą na zdobycie nowego doświadczenia . Uświadomiły również uczniom, iż ich zawód jest doceniany przez innych i potrzebny na rynku pracy.

Komentarze
komentarze (0)
Dodaj komentarz
dodaj komentarz
Czytaj także