Rejestracja i logowanie

Warsztaty artystyczne i kulinarne w szkole podstawowej w Szewcach Nadolnych

Edukacja 14-03-2018 Autor: ez/A.Miedzińska Foto: nadesłane
0

12 marca w Szkole Podstawowej im. Bohaterów Walk nad Bzurą rozpoczął się cykl warsztatów artystycznych zaplanowany wraz z dziećmi przez opiekuna Samorządu Uczniowskiego - Annę Zawiślak. Nosi on tytuł „Rękodzieło artystyczne – ozdoby wielkanocne”. Następnego dnia - 13 marca w szkole odbyły się kolejne warsztaty. Tym razem pod hasłem „Dbamy o nasze zdrowie”.

W działanie zaangażowali się wszyscy nauczyciele, rodzice, uczniowie. Swoimi pomysłami, doświadczeniem i zdolnościami artystycznymi dzielili się wzajemnie. Mamy należące do Rady Rodziców, ale również i te, które lubią rękodzieło, przybyły do szkoły, aby wspólnie z dziećmi wykonywać ozdoby świąteczne z bibuły, krepiny, wstążki, wikliny i innych materiałów. Ich wprawnym rękom pilnie przypatrywały się dzieci. Po chwili same  z chęcią wzięły się do wykonywania ozdób.

Zajęcia minęły w przyjemnej atmosferze. Ich efektem było wiele pięknych ozdób wielkanocnych. Następne warsztaty przewidziane są już na najbliższy piątek. Frekwencja rodziców zapowiada się obiecująco, gdyż wiedzą, że i oni mogą spędzić w tej szkole czas ciekawie i owocnie.

Uczniowie klas I-III wykonywali prace plastyczne  pt. „Ja i moja rodzina jemy zdrowo i kolorowo”. W tym samym czasie starsi uczniowie z klas IV – VII wzięli udział w zajęciach na temat zdrowego żywienia. Tworzyli mapy mentalne, układali rymowanki o zdrowym stylu życia. Spotkali się z panią dietetyk Ewą Gałaj, która poruszyła kilka kluczowych tematów związanych z zasadami zdrowego żywienia nastolatków: Czy człowiek musi jeść  i dlaczego? Czego nie powinno się jeść? Co wziąć na drugie śniadanie? Co jeść, aby być zdrowym? Następnie uczniowie pod jej kierunkiem układali dla siebie jadłospis na cały dzień.

W kolejnej części warsztatów uczniowie, stosując się do rad pani dietetyk,  przygotowywali zdrowe potrawy: klasa I i II – szaszłyki owocowe, klasa III – kanapki wiosenne, klasa IV – pasty serowe z warzywami, klasa V – surówki, klasa VI – koktajle owocowe, klasa VII – sałatki owocowe i warzywne. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją potraw. Spotkanie odbyło się w ramach  prowadzonej w szkole innowacji pedagogicznej pt. „Jak żyć zdrowo? - Jak należy postępować, by być zdrowym nastolatkiem?”. Jej koordynatorami były nauczycielki K. Kubiak, D. Mroziewicz, A. Kaczor, A. Kubiak. W działanie zaangażowała się Rada Rodziców, która zakupiła potrzebne produkty żywnościowe. Dodatkowo uczniowie przynieśli we własnym zakresie potrzebne im składniki.

komentarze (0)
Dodaj komentarz
dodaj komentarz
Czytaj także