Rejestracja i logowanie

Dziewczęta z „Troczewskiego” w prestiżowym konkursie

Edukacja 14-03-2019 Autor: ez./ZSZ nr 2 Foto: nadesłane
0

W dniach od 7 do 9 marca w Krakowie odbył się jubileuszowy XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tym razem tematem przewodnim było hasło „Kulinarne dziedzictwo”.

Konkurs ten co roku odbywa się w czterech kategoriach – kucharz, kelner, cukiernik i barman. Uczestniczą w nim uczniowie z różnych regionów Polski oraz drużyny zagraniczne. W tym roku Kraków odwiedzili uczniowie m.in. z Chin, Cypru, Francji czy Gruzji.

W konkursie, w kategoriach: kucharz i kelner, wzięły udział uczennice „Troczewskiego” – Adrianna Pęgowska, Patrycja Ślebocka, Marcelina Kowalczyk i Żaneta Zacharska, przygotowane do konkursu przez nauczycieli przedmiotów zawodowych: Emilię Durkę i Mariolę Dębowską. Dwuosobowa ekipa kelnerów  przygotowała stół pod nazwą „Różane impresje”, zaproponowała menu, wykazała się wiedzą z zakresu obsługi konsumenta oraz umiejętnościami z zasad nakrywania stołu i obsługi gościa. Dziewczęta przygotowały nadziewaną szynkę wieprzową, flambirowaną marchewką w towarzystwie sosu malinowo-chrzanowego i energetycznego musu cebulowo-pigwowego oraz pieczonego łososia, podanego w towarzystwie sosu pomarańczowego, otoczonego musem na bazie zsiadłego mleka z Dionizowa.

W trakcie trwania konkursu szef kuchni Puro Hotel - Miłosz Kowalski dostrzegł duży potencjał kulinarny w uczennicy Adriannie Pęgowskiej. Zaprosił więc całą ekipę szkoły na kolację. Dziewczęta trafiły do serca restauracji, czyli kuchni, by pod okiem Miłosza Kowalskiego przygotować kolację, która dostarczyła wszystkim niesamowitych wrażeń kulinarnych.

komentarze (0)
Dodaj komentarz
dodaj komentarz
Średnio co 2-3 tygodnie ktoś z forum jest zgłaszany na policję, wykrywa się ponad 80% przypadków! Większość piszących zostaje ukarana...
Czytaj także