Rejestracja i logowanie

„Troczewski” promuje Kutno i Polskę we Włoszech

Edukacja 27-04-2018 Autor: agKCI/ZSZ nr 2
11

W miniony czwartek 19 kwietnia 2018 r. uczennice Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2: Paulina Kolińska i Magdalena Buczyńska wraz z opiekunami: Julitą Ryś - kierownikiem szkolenia praktycznego i Moniką Gasik wróciły z pięciodniowego pobytu we Włoszech.

 

Celem wizyty był udział w XX edycji międzynarodowego, prestiżowego konkursu gastronomicznego, organizowanego przez szkołę średnią im. Bartolomeo Scappi w Castel San Pietro Terme. Do szkoły tej uczęszcza blisko 2500 uczniów kształcących się w zawodach związanych z turystyką, hotelarstwem i gastronomią. Jest ona znana z doskonałych efektów kształcenia nie tylko w regionie Emilia Romania, ale również w prowincji Bolonia i całych Włoszech. Obecność młodzieży „Troczewskiego” w tym przedsięwzięciu była możliwa dzięki członkowstwu szkoły w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Szkół Hotelarsko- Turystycznych AEHT.

Uczennice prezentowały swoje umiejętności w dwóch konkursach. Pierwszy z nich polegał na przygotowaniu drinka, który miał komponować się z daną potrawą, druga konkurencja zaś związana była z wykonaniem deseru dowolną techniką. Poza tym uczestniczki konkursu miały za zadanie przedstawić efekty swojej pracy w języku angielskim. Magda i Paulina wywiązały się ze swoich zadań, mimo że nie zdobyły czołowego miejsca.

Podczas ostatniego dnia konkursu dziewczęta razem z opiekunami miały okazję promować Polskę i Kutno. W centrum Castel san Pietro, pośród dwudziestu szkół z innych regionów i państw, przygotowano stoisko prezentujące polskie i regionalne produkty- konfitury, kiszone ogórki, smalec, ciastka kruche i piernikowe, przetwory mleczne i wędliniarskie, a także wiele folderów i prospektów zachęcających do odwiedzenia Polski. Nasza ekspozycja spotkała się z uznaniem nie tylko jury, ale także mieszkańców miasta.

Przedstawiciele „Troczewskiego” składają serdeczne podziękowania sponsorom, dzięki którym mogli zaprezentować tak bogatą ofertę produktów: firmie Animex i Zakładowi „ZORINA” Sp. z o.o. w Kutnie, a także fundatorom informatorów turystycznych: Starostwu Powiatowemu w Kutnie, Urzędowi Miasta w Kutnie, Starostwu Powiatowemu w Poznaniu, Urzędowi Marszałkowskiemu w Łodzi, Hotelowi Ryn oraz Centrum Kultury, Turystyki i Promocji Ziemi Łowickiej.

Konkursowi towarzyszyło wiele atrakcji, w których uczennice i nauczyciele wzięli udział – zwiedzanie Bolonii i miasteczka Ferrera, udział w warsztatach kulinarnych i wykładach, czy zwiedzanie fabryki oliwy. Niewątpliwie jedną z najważniejszych wartości tego pobytu była możliwość współpracy z uczniami i nauczycielami z wielu krajów – m.in. z Hiszpanii, Francji, Austrii, Luksemburga, Turcji, Macedonii, Litwy i Włoch. Wymiana doświadczeń, kompetencji i umiejętności zawodowych jest niezwykle cenna i możliwa tylko podczas tego rodzaju wyjazdów. Opiekunowie uczennic twierdzą, iż przekonali się o tym, że szkoła może konkurować z innymi placówkami europejskimi na wielu płaszczyznach.

komentarze (11)
Dodaj komentarz

Brawo Troczewski

W tamtym roku koleżanka co się tam uczy była w Niemczech , a z jej klasy mieli praktyki na promie pływającym do Szwecji

Sądzę że Margaryna jest jedną z lepszych szkół. Moja córka jest na kierunku gastronomicznym i wyjeżdża w tym roku w październiku do Włoch na bezpłatne praktyki

Szkoda ze nauczyciele i uczniowie zostają w tyle...

Tak, tak, bo szkoła to mury i programy nauczania, które same idą do przodu, gdy reszta zostaje w tyle. Co za bzdura.

Trochę więcej optymizmu. Postawić na młodych. Stare do lamusa.

Brawo Margaryna, byle tak dalej.

Żeby na stołówce mieli jeszcze smaczniej. A tak to gotują dla stetryczałych dziadków.

Pomijając zasadność tej wypowiedzi, to każdy kiedyś stetryczeje.

To chyba wypowiedź babci, która drepta na obiadek. Kaszka smakowała?

Gratulacje. Szkolnictwo zawodowe Troczewskiego z zakresu hotelarstwa i gastronomii nie pozostaje w tyle za innymi szkołami europejskimi.

dodaj komentarz
Czytaj także