Rejestracja i logowanie

Historia kawy w małej filiżance

Lifestyle 06-06-2018 Autor: Ogłoszenie
6
Historia kawy w małej filiżance

Współczesnym ludziom trudno sobie wyobrazić, że kawowy napój nie zawsze był obecny w naszej kulturze. Do Europy przywiózł go dopiero Pietro della Valle w pierwszej połowie XVII wieku, aby stał się napitkiem dla elit. Wcześniej smakiem i korzystnym działaniem kawy na umysł, rozkoszowali się muzułmanie, dzięki którym napój dotarł do Polski. Pobudzające działanie małej czarnej było wtedy tajemnicą. Dziś wiadomo, że odpowiada za nie substancja zwana kofeiną. Ponieważ jest całkowicie wchłaniana przez układ krwionośny człowieka w ciągu godziny od spożycia, zaczyna oddziaływać na organizm. Naczynia krwionośne rozszerzają się, wzrasta poziom kortyzolu we krwi, wydłuża się czas koncentracji, a to wszystko dzięki wypiciu filiżanki kawy bez cukru.

Rodzaje kaw

Profesjonalni bariści potrafią przyrządzić ten napój w różnych wersjach:

- ekspresso – podawane w małej filiżance, tworzy się z bardzo drobno zmielonych ziaren poddanych działaniu od 25-35 ml gorącej wody pod ciśnieniem,

-  risetretto – napój o naprawdę mocnym smaku, do jego przygotowania wykorzystuje się niewielką ilość wody,

- kawa mrożona – miłośnik tego napoju energetycznego, przygotowawszy intensywny napar w ekspresie, miesza go z mlekiem lub lodem, a następnie odpowiednio schładza.

Kawa mrożona na słodko czy gorzka przyjemność?

Schłodzony napar z zawartością kofeiny jest idealnym deserem na letnie dni, który pobudza do działania. Wielbiciele słodkości mogą dodać do niego odrobinę lodów, a nawet owoce jak truskawki i jagody! Ciekawą opcją jest wersja z czekoladą i mlekiem. Taki napój energetyczny pozwala na chwilę odprężenia w miłym towarzystwie. Jeśli gospodarz naprawdę chce zachwycić gości, użyje ekspresu, aby uzyskać esencję, która stanie się podstawą do przygotowania perfekcyjnego napoju.

Natomiast kawowych przyjaciół, lubiących ciepłe napary o gorzkim, ale mocnym smaku, poczęstuje Caffe Lungo. W ciągu jednej minuty z 60 mililitrów wody powstanie czarny napar słabszy niż espresso macchiato, ale wystarczająco intensywny, by pozostawić na języku delikatną nutę goryczy idealnego smaku. Napój Caffe Lungo pije się bez mleka, więc nic nie zmąci jego powierzchni czy aromatu. Tylko jaki ekspres jest nam potrzebny, gdy chcemy przygotować kawę?

Pełnia smaku w jednej kapsułce

Napoje energetyczne z kawowych ziaren wymagają najlepszego sprzętu, gdyż odpowiednie zmielenie ziarna jest podstawą stworzenia dobrej, aromatycznej kawy bez cukru. Na rynku dostępne są ekspresy:

- kapsułkowe – marząc o pysznym napoju kawowym o poranku, wystarczy włożyć do środka ekspresu odpowiednią kapsułkę z zawartością i voila: napój gotowy,

- przelewowe – woda przelewa się przez filtr przez kawę umieszczoną w papierowej warstwie filtrującej, co skutkuje napojem o wysokiej zawartości kofeiny

- ciśnieniowe – gorąca woda pod ciśnieniem spada przez kawę w wyniku czego powstaje ekstrakt, a na powierzchni napoju formuje się gęsta pianka: crema. Jej kolor świadczy o intensywności napoju, który powinien być jasnobrązowy. Ponieważ niektóre modele ekspresów Saeco mają podwójne dozowniki, możliwe jest przygotowywanie dwóch naparów kawowych w tym samym czasie.  

Jak zaparzyć najlepszy napój energetyczny?

Wszystkie te modele zaliczane są do ekspresów automatycznych. Proces parzenia w nich kawy jest banalnie prosty. Podłączywszy sprzęt do prądu, wystarczy nalać wodę do zbiornika, włączyć urządzenie, a następnie: wsypać ziarna kawy segarfredo. Ostrza błyskawicznie zmielą surowiec w odpowiednie drobiny, a następnie energetyczny napój spłynie do białej, lśniącej filiżanki na podstawce.

Zanim skosztuje się kawy bez cukru, czuć jej zapach. Dobrej jakości ziarna wydzielają go zarówno przez szczelnie zamknięte opakowanie, jak i po zmianie w drobny, brązowy pył. Wybierając kawę, należy zwrócić uwagę na datę wypalenia ziaren oraz ich kolor czy kształt. Świadczy on bowiem o tym, jak zostały wypalone, co wpływa na walory smakowe napoju. Wyróżniamy:

- ziarna jasno wypalane: ich kolor przybiera barwę jasnego brązu, a zewnętrzna warstwa składa się z śliskiego w dotyku olejku. Smak uzyskanej z nich kawy uznaje się za łagodne doświadczenie doprawione nutką cytrusowego aromatu.

- ziarna ciemniejsze: warstwa olejku jest tu mniejsza, a na walory smakowe składa się oryginalne właściwości kawy równoważone przez proces wypalania

- ziarna ciemne: ich smak ma gorzkie nuty wynikające z procesu wypalania. To idealne rozwiązanie dla miłośników kawy bez cukru.

komentarze (6)
Dodaj komentarz

Zgrabnie opisane, bardzo ciekawy temat. Sam częstokroć zastanawiam się długo nad historią i procesem przygotowania tego napoju, zwłaszcza kiedy wracam z nową dostawą dla firmy od kapitalnej palarni http://www.coffeenation.pl/

To fajnie jest o kawie na blogu delonghi. Szczególnie o tych z mlekiem. Sporo inspiracji emoji

Nawet nawet, kilka nowych rzeczy wyciągnąłem.

Nazwy kaw w artykule niby włoskie ... tylko błędy typowo polskie. ESPRESSO i RISTRETTO. Tak być powinno. Pomijam brak akcentów w wyrazach voil i caffè. A caffè lungo nie jest nazwą własną i podobnie jak espresso powinno być pisane małą literą. Błagam, jeśli używacie słownictwa obcego, sprawdzajcie jego pisownię ! 

Na mnie " double espresso " działa tak samo jak krótka ścieżka "fety " emoji

Dlaczego nie należy pić kawy tuż po obudzeniu? kupa, sraczka

dodaj komentarz
Czytaj także