Rejestracja i logowanie

Róża - zdrowie na talerzu

Lifestyle 05-10-2017 Autor: jej Foto: pixabay.com
1
Róża - zdrowie na talerzu

Sezon, kiedy kwiaty róż czarowały nas swoim pięknem dobiega końca. Istnieją jednak sposoby, aby zachować ich zapach połączony nie tylko z nietypowym smakiem, ale również całym wachlarzem zdrowotnych właściwości tych roślin, szczególnie róż dzikich. Dziś przedstawiamy sprawdzone receptury na przetwory z płatków i owoców właśnie dzikich róż, których nie brakuje nie tylko w przydomowych ogródkach, ale również okolicach naszego miasta.

Czy wiecie, że owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C? Mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. 

Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.

Płatki róży należy zbierać na początku kwitnienia podczas suchej pogody. Owoce zrywa się, gdy są w pełni dojrzałe, ale twarde,  najlepiej po pierwszych przymrozkach. Podczas obierania owoce barwią skórę na pomarańczowo, dlatego warto założyć rękawiczki.

Konfitura / dżem z owoców dzikiej róży

składniki:

  • 1 kg owoców z dzikiej róży
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny lub odpowiadająca jej ilość kwasku cytrynowego
  • laska waniliowa lub cukier waniliowy do smaku
  • 2 szklanki wody

Owoce dokładnie oczyszczamy z pozostałości kwiatów i szypułek. Każdy kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie owoce dokładnie myjemy w zimnej wodzie. odcedzamy i zalewamy w garnku odrobiną wody. Gotujemy ok. 50 min., aż owoce będą miękkie. Następnie przecieramy je przez sito. Do musu dodajemy cukier (można też dodać produkt żelujący, aby dżem przypominał konsystencją galaretkę). Gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia.

Konfitura z płatków róż:

składniki:

  • 500 kg płatków róż (warto odciąć białą podstawę płatków, która zawiera gorycz)
  • 250 g cukru
  • sok z cytryny

Płatki rozcieramy z cukrem w kamiennej misce (podobny efekt uzyskać można mikserem) do momentu rozpuszczenia cukru. W międzyczasie dodajemy sok z cytryny. Następnie konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków. 

Nalewka z owoców dzikiej róży:

składniki:

  • 1 kg owoców róży
  • 0,75 l spirytusu 96 proc.
  • 0,5 l wódki 40 proc.
  • 0,5 l jasnego miodu
  • 0,5 l wody
  • 5 goździków
  • po łyżeczce suszonej mięty i suszonego kwiatu rumianku

Owoce myjemy, osuszamy i wkładamy na dobę do zamrażarki. Następnie nakłuwamy szpilką i wsypujemy do słoja. Dodajemy zioła, zalewamy spirytusem. Odstawiamy w cieple na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem. Przecedzamy, mocno wyciskając sok z owoców., a następnie kilka razy go filtrujemy. Wywar odstawiamy na kolejny tydzień i ponownie kilkukrotnie filtrujemy.

Miód mieszamy z ciepłą wodą, podgrzewamy i zbieramy szumowiny. Gdy wystygnie, dodajemy wódkę i łączymy z nastawem. Nalewka musi dojrzewać w chłodnym miejscu minimum 2 miesiące.

Przetwory przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Autorką cennych rad zawartych w przepisach jest pani Wanda Koperska.

komentarze (1)
Dodaj komentarz

przepisy z płatków chyba trochę za późno płatków już nie ma gratuluję refleksu,

dodaj komentarz
Czytaj także