Rejestracja i logowanie

Wiwat placki ziemniaczane!

Lifestyle 13-11-2017 Autor: jej Foto: pixabay.com
5
Wiwat placki ziemniaczane!

Na słodko czy słono? Z cukrem, dżemem, a może gulaszem? Dodatków do placków ziemniaczanych, które znane są od niem 400 lat jest na tyle dużo, że z pewnością każdy znajdzie taki, który w połączeniu z tym prostym daniem podbije niejedno podniebienie. A przepis na wyśmienite placki ziemniaczane, które dziś obchodzą swoje święto jest niezwykle prosty...

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, opcjonalnie ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy, następnie ziemniaki ścieramy na tarce i przekładamy do sita zawieszonego nad naczyniem, aby pozbyć się nadmiaru soku (najlepiej odstawić na 30 minut, po czym ostrożnie zlać sok z naczynia, a skrobię, która osadziła się na jego dnie dodać do startych ziemniaków). Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z mąką i jajkiem dodajemy do ziemniaków, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, na którym smażymy placki - każdą stronę ok 3-5 minut tak, aby na zewnątrz były chrupiące, a w środku miękkie. Placki warto przed podaniem wyłożyć na papierowym ręczniku w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Nie pozostaje nic innego jak delektować się smakiem placków z dodatkiem... no właśnie! Jaki jest Wasz ulubiony? 

A jeśli w kuchni macie dwie lewe ręce, to gdzie w Kutnie można zjeść najlepsze placki ziemniaczane? 

Czekamy na propozycje w komentarzach.

komentarze (5)
Dodaj komentarz

Bardzo je lubię - mniam emoji

Robiłam i tak i tak i nie zauważyłam różnicy emoji

ziemniaki ścieram na tarce cebule tez i dwa ,trzy zabki czosnku ddodaje jajko ,sól ,pieprz czarny i ziołowy lub warzywko mąki dwie trzy łyżki mieszam i gotowe do smazenia na tłuszczu olej rzepakowy mój mąż zajada je z powidłami śliwkowymi a ja ze śmietaną z cukrem pycha

Ja ścieram cebulę razem z ziemniakami

Podobno cebula podczas ścierania zmienia smak na bardziej gorzki.

dodaj komentarz
Czytaj także