Rejestracja i logowanie
Forum
ZDROWIE I URODA - PRZEPISY KULINARNE
Anonim
Maślane pączki
Anonim
15:33, 19.10.2013

przepis i sposób wykonania bardzo staranny zachęca do skorzystania postaram się zrobić , napiszę jak się udały.

w d... se wsadź te pączusie.

Przepyszne pączki, które niedawno robiłam. Mega maślane, lekkie, rozpływające się w ustach. Sama najbardziej lubię gdy są nadziane marmoladą różaną, ale myślę że i z inną będą Wam smakować równie bardzoemoji Maślane pączki z różą Składniki: zaczyn: 80 gram drożdży 160 ml wody 60 ml mleka pełnotłustego 4 łyżeczki cukru 30 gram masła mąka Ciasto właściwe: 1 kg mąki tortowej wysokobiałkowej 100 gram mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka soli 6 żółtek 1 białko 5 łyżek cukru waniliowego 400 ml mleka pełnotłustego 300 gram masła zaczyn 100 ml wódki marmolady różanej 500 gram smalcu 700 ml oleju Lukier: 300 gram cukru pudru 2 łyżeczki mleka skondensowanego parę kropel cytryny Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać ciepłą wodę, mleko, rozpuszczone masło i mąkę, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Ciasto właściwe: Mąkę tortową i kukurydzianą przesiać do dużej miski. Żółtka i białko utrzyj z cukrem waniliowym na puszysty puch. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Część mleka dodać do drożdży, rozmieszać, przelać do mąki wraz z żółtkami i rozpuszczonym masłem. Posolić. Wyrabiać, dodając resztę mleka wraz ze spirytusem. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką. Od wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, wyrabiać z nich kulki, spłaszczać w dłoni, nadziewać marmoladą i dokładnie zlepiać. Odstawiać na stolnicy do wyrośnięcia, złączeniem do dołu. Smalec z olejem rozgrzać w dość płaskim rondlu. Na rozgrzany tłuszcz, kłaść po kilka pączków, złączeniem do góry, przykryć. Rada: Dobrze rozgrzany tłuszcz jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałka ciasta wypływa i rumieni się, ale nie pali. Po zrumienieniu, odwrócić je patyczkiem na drugą stronę i obsmażyć bez przykrycia. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na kratkę lub ręczniczek kuchenny w celu odsączeniu nadmiaru tłuszczu. Przestudzone polać lukrem lub obtoczyć w cukrze pudrze. Lukier: Cukier puder połączyć z mlekiem i sokiem z cytryny do konsystencji bardzo gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać troszkę mleka. Jeśli ktoś chciałby zobaczyć zdjęcia powyższych pączków to zapraszam na shiralkucharzy.blogspot.com

dodaj odpowiedź