Młodzież „Troczewskiego” wzięła udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wieprzowego, którego pomysłodawcą był Związek ,,Polskie Mięso”. Głównym celem projektu było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego w formie prelekcji merytorycznej oraz formie praktycznej dla klas o profilu gastronomicznym.
Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez młodzież potraw. Nad całym przedsięwzięciem czuwała Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Anna Sujecka, Mariola Dębowska, Joanna Andrzejewska, Karina Karasińska-Pirowska i Leon Wieczorek.
Przygotowanie potraw obserwowali zarówno uczniowie szkoły, jak i 60 zaproszonych gimnazjalistów z Gimnazjum Nr 1, Gimnazjum Nr 2 oraz Gimnazjum w Strzelcach. Warsztaty przeprowadzone przez Marcina Budynka były dla młodzieży szansą na zdobycie nowego doświadczenia oraz możliwością poznania mistrza kulinarnego, który uświadomił im, iż ich zawód jest potrzebny i doceniany przez innych.