Różne warianty najpopularniejszej potrawy na świecie – jaką pizzę z dostawą lub na wynos wybrać?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Różne warianty najpopularniejszej potrawy na świecie – jaką pizzę z dostawą lub na wynos wybrać? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Wywodząca się z Włoch potrawa zrobiła karierę na całym świecie, ale w każdym jego zakątku będzie smakowała nieco inaczej. W Polsce pizza z dostawą i pizza na wynos cieszy się niesłabnącą popularnością, chętnie wybierana jest na domowe przyjęcia czy szybki obiad po pracy. Coraz więcej osób szuka też klimatycznych trattorii we włoskim stylu.

1. Pizza rodem z Włoch

2. Najpopularniejsze dodatki do pizzy

3. Pizza z polskim akcentem?

 

Potrawy z różnych stron świata stały się sposobem na spróbowanie egzotycznych połączeń smakowych lub powrót do smaków znanych z zagranicznych wakacji. W restauracji, w której królują pizze i pasty, niemal każdy znajdzie danie dla siebie - tak jak na przykład w restauracji Szkutnia http://www.szkutnia.waw.pl/.

 

1. Pizza rodem z Włoch

Włoskie pochodzenie pizzy to fakt powszechnie znany, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że w Italii przygotowuje się różne jej rodzaje. Spotykana najczęściej w restauracjach „włoska pizza” pochodzi z Neapolu i charakteryzuje się cienkim ciastem z grubszymi brzegami przygotowanym ze specjalnego rodzaju mąki. Wypiekana jest obowiązkowo w piecu opalanym drewnem. Pizzę rzymską piecze się na blachach w formie prostokąta, natomiast focaccia podawana jest bez dodatków, jedynie z oliwą. Grube, wyrośnięte ciasto jest natomiast charakterystyczne dla pizzy sycylijskiej.

 

2. Najpopularniejsze dodatki do pizzy

Każda pizzeria układa swoje autorskie menu, z którego korzystają klienci w lokalu i zamawiający pizzę z dostawą. Jednak niektóre dodatki i rodzaje pizzy stały się tak popularne, że znajdziemy je niemal w każdym miejscu oferującym ten włoski specjał. Najmniej składników znajduje się w klasycznej marghericie – to jedynie ser mozzarella, sos pomidorowy i oregano. Zarówno we Włoszech, jak i w Polsce na pizzy często pojawia się również szynka dojrzewająca lub pieczarki. Wielbiciele serów często decydują się na pizzę z jego czterema rodzajami. Największe kontrowersje budzi natomiast powszechnie przyrządzana pizza hawajska, której znakiem rozpoznawczym jest dodatek ananasa. Wszystkie te propozycje znalazły się również w menu restauracji Szkutnia: http://www.szkutnia.waw.pl/pl/menu/.

 

3. Pizza z polskim akcentem?

Oprócz tradycyjnych włoskich produktów do przygotowania pizzy często wykorzystuje się również te wytwarzane lokalnie. Osoby zamawiające pizze na wynos często w pośpiechu szukają w menu znajomo brzmiących nazw i lubianych dodatków. Grillowany boczek, pieczony kurczak czy kurki to tylko niektóre propozycje, które przekonają tradycjonalistów.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE