Gastrolog to lekarz, który zawodowo zajmuje się diagnostyką oraz leczeniem rozmaitych chorób związanych z układem pokarmowym, przełykiem, a także takimi organami jak trzustka, jelita czy wątroba. W praktyce gastrolog specjalizuje się w leczeniu zarówno bardzo skomplikowanych i poważnych chorób zagrażających życiu pacjenta (np. nowotworów przewodu pokarmowego), jak i mniej poważnymi dolegliwościami, takimi jak zgaga czy niestrawność.
W dobie dużego stresu, który towarzyszy ludziom na co dzień, niewłaściwych nawyków żywieniowych (fast foody itd.) czy dynamicznego tempa życia, gastrologia jest niewątpliwie jedną z ważniejszych dziedzin w medycynie. Jak się bowiem okazuje, problemy gastryczne dotyczą coraz większej liczby osób, które w związku z tym mogą szukać fachowej pomocy właśnie u gastrologa w Łodzi czy innym mieście np. pod tym adresem: https://salve.pl/przychodnie/oferta/poradnie-specjalistyczne-salve/poradnia-gastrologiczna/zakres-swiadczen/ .
Kiedy do gastrologa?
Bóle i skurcze brzucha – zwłaszcza krótkotrwałe – często są bagatelizowane. W końcu wystarczy połknąć tabletkę przeciwbólową, dzięki której problem mija i można o nim zapomnieć… - do następnego razu. Tymczasem dolegliwości te nie muszą wynikać wyłącznie ze stosowanej diety, a z choroby, którą zdiagnozować może tylko doświadczony gastrolog. Pamiętaj, żeby nie bagatelizować nawet najbardziej niepozornych dolegliwości – nawet zgaga, która nawraca przynajmniej raz w tygodniu, może oznaczać chorobę refluksową i konieczność wdrożenia kuracji farmakologicznej.
Kiedy więc zgłosić się do gastrologa? Wtedy, kiedy pojawiają się niepokojące objawy, takie jak między innymi:
- częste biegunki, które trwają nawet kilka dni;
- zgaga;
- problemy z trawieniem;
- wzdęcia;
- hemoroidy;
- nudności i wymioty;
- wahania wagi;
- nawracające bóle brzucha;
- problemy z oddawaniem stolca (pojawiająca się krew, zaparcia itd.).
Wiele osób czuje wewnętrzny opór przed zapisaniem się na wizytę do gastrologa, ktora często kojarzy się z niekomfortowymi, a niekiedy również bolesnymi badaniami. Tymczasem jest to błędne myślenie – zdecydowaną większość badań lekarz wykonuje przy użyciu profesjonalnego i nowoczesnego sprzętu, który niweluje nieprzyjemne odczucia. W przypadku bardziej zaawansowanych badań, gastrolog stosuje także znieczulenie miejscowe znacznie poprawiając tym samym komfort oraz samopoczucie pacjenta.
Pamiętaj o tym, że przed podjęciem decyzji o wykonaniu jakiegokolwiek badania, gastrolog przeprowadza wywiad – pyta m.in. o dolegliwości, stosowaną dietę czy dotychczas zażywane leki. Może się zdarzyć również, że jeśli zaobserwowane objawy dotyczą żołądka lub dolnego odcinka przewodu pokarmowego, lekarz przeprowadzi proste i szybkie badanie powłok brzusznych, uciskając wybrane miejsca. Dopiero po wykonaniu tych czynności, gastrolog może wskazać konieczność wykonania dodatkowych badań.
Jakie badania zleca gastrolog?
W celu postawienia dokładnej diagnozy związanej z funkcjonowaniem układu pokarmowego, gastrolog może zlecić między innymi:
- badanie USG jamy brzusznej,
- badanie RTG jamy brzusznej,
- morfologię,
- tomografię komputerową,
- badanie poziomu enzymów trzustkowych,
- próby wątrobowe.
Kolonoskopia natomiast również jest badaniem endoskopowym, ale w jej przypadku, gastrolog może dokładnie zbadać dolny odcinek przewodu pokarmowego, a więc jelito grube i jelito cienkie (jego końcowy fragment).