Reklama

Jak dbać o garnki?

Opublikowano:
Autor:

Jak dbać o garnki? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Garnki i naczynia wykonane z wysokiej jakość tworzywa mogą nam służyć latami. Trzeba jednak odpowiednio o nie dbać, by nie ulegały uszkodzeniem, a przede wszystkim po to, aby w dalszym ciągu można było w nich przygotowywać zdrowe i smaczne dania. Zniszczone garnki mogą skutkować przypalonymi potrawami a przez to poważnymi problemami zdrowotnymi. Jak konserwować garnki z różnych materiałów?

Garnki stalowe

Garnki stalowe, jak na przykład Philipiak garnki (http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak) cechują się wysoką wytrzymałością i trwałością. Jednak także te produkty mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie będziemy przestrzegali kilku zasad dotyczących ich użytkowania i konserwacji. Nigdy nie należy zalewać gorących garnków zimną wodą ani rozgrzewać na kuchence pustych garnków. Nagła zmiana temperatury może odkształcić dno garnka czy patelni, jeśli nie są one wykonane z bardzo wysokiej jakości stali. Nie wolno przechowywać jedzenia w stalowych garnkach. Trzeba także uważać przy gotowaniu – na gazowych kuchenkach ogień nie powinien wychodzić poza obszar dna garnka, a na elektrycznych garnek musi być dopasowany do rozmiaru pola grzewczego.

Większy ogień czy powierzchnia grzania mogą wywołać nie dające się usunąć odbarwienia. Warto przestrzegać zasady niedodawania soli do zimnej wody, tak by nie wywołać korozji. Sól wsypujemy dopiero w momencie, gdy woda zaczyna się gotować. Stalowe naczynia można myć w zmywarce, ale jeśli mamy np. wyjątkowo duży garnek do gotowania (tak jak ten od marki Philipiak: http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,18), to lepiej umyć go ręcznie. Pod żadnym pozorem nie można do tego użyć drapiących, drucianych zmywaków, bo zarysuje się stalową powierzchnię naczynia. Garnki stalowe myjemy miękkim zmywakiem z użyciem małej ilości niezbyt agresywnych detergentów. Mocno żrące płyny mogą także zarysować stalowe garnki lub wywołać mikrouszkodzenia powierzchni.

Do konserwacji można używać oleju spożywczego, którym naciera się stalowe naczynia. Jeśli zauważymy jasne plany na dnie garnków, powinno udać się je usunąć przy pomocy roztworu wody z octem lub kwaskiem cytrynowym. Ciemne plamy zejdą tylko przy pomocy specjalnego preparatu do czyszczenia stali. Jeśli jednak plamki nam nie przeszkadzają, to nie musimy ich usuwać – nie są szkodliwe dla potraw. Ich powstanie jest wynikiem osadzania się składników mineralnych z wody na powierzchni naczyń.

Garnki żeliwne

Problem z garnkami żeliwnymi jest taki, że nieodpowiednio składowane mogą zardzewieć. Zdarza się tak w przypadkach schowania mokrych naczyń do szafki lub podczas przechowywania w nich kwaśnych potraw. Dobra wiadomość jest taka, że rdzę da się łatwo usunąć przy pomocy drucianego zmywaka nasączonego sodą oczyszczoną. W przypadku żeliwnych garnków, nie należy się obawiać zarysowania – można szorować do woli, powierzchnia pozostanie nietknięta. Wyszorowane naczynia należy opłukać wodą, osuszyć, a następnie zalać olejem i podgrzać do 200 stopni. Część tłuszczu powinna wchłonąć się w ścianki. Gdy naczynia ostygną, wystarczy je przetrzeć do sucha ręcznikiem papierowym, by usunąć resztki tłuszczu. Warto pamiętać by zawsze dokładnie osuszać garnki przed wstawieniem do szafek, tak by nie pojawiła się na nich rdza.

Naczynia teflonowe

Teflonu najczęściej użyto do wykonania patelni jakie mamy w kuchni, choć niektórzy zaopatrują się także w teflonowe garnki, które cenią za wygodę użycia i trwałość. Teflon jednak ma to do siebie, że trzeba bardzo uważać, by nie doprowadzić do jego zniszczenia. Nigdy nie należy używać silnych detergentów ani ostrych, drucianych zmywaków do mycia naczyń z teflonu, bo bardzo szybko doprowadzimy do jego zarysowania. Garnki czy patelnie z zaschniętymi resztkami jedzenia należy zamoczyć i odstawić na kilkadziesiąt minut, dopiero potem można je umyć. Błąd, który popełnia wiele osób, polega na zalaniu teflonowej powierzchni zimną wodą, która może złuszczyć teflon. Zawsze należy zalewać teflonowe naczynia gorącą wodą lub pozwolić im ostygnąć.

Ceramiczne naczynia

Ceramiczna patelnia cieszy się popularnością w wielu kuchniach, bo nie przywierają do niej potrawy. Kiedy jednak nie będziemy dbali wystarczająco o ceramiczne naczynia, ulegną one zniszczeniu i stracą swoje właściwości. Po każdym gotowaniu, trzeba bardzo dobrze umyć ceramiczne patelnie czy garnki, tak by nie dopuścić do pojawienia się na nich kamienia, który ma bardzo szkodliwy wpływ na powierzchnię z ceramiki. Trzeba też uważać z soleniem, bo sól szkodzi ceramicznym garnkom. Nie oznacza to, że mamy nie solić potraw – po prostu unikajmy jej bezpośredniego kontaktu z powierzchnią ceramiczną i zawsze myjmy garnki po gotowaniu. Nigdy nie należy myć naczyń ceramicznych roztworem soli, zamiast tego można użyć sody oczyszczonej.

Źródła:

  • https://www.morele.net/wiadomosc/jak-dbac-o-garnki-i-patelnie-stalowe-ceramiczne-zeliwne-i-teflonowe/6391/
  • http://ladnydom.pl/smartips/7,152821,20329961,jak-dbac-o-garnki-i-patelnie.html

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE