Podstawy domowej produkcji – sprzęt, składniki, higiena
Zawsze pamiętaj o tym, by przestrzegać zasad higieny przy produkcji domowych alkoholi. Wybieraj spirytus do rozcieńczania, wódkę czy rum wysokiej jakości, ze sprawdzonych sklepów i mieszaj w takich proporcjach, jakie zaleca przepis.
Owoce do nalewek powinny być zawsze świeże, wydrylowane zgodnie z przepisami, unikaj owoców obitych, bezwzględnie nie używaj zepsutych czy skwaśniałych. Pamiętaj też, by butelki do nalewek, słoiki czy inne naczynia zawsze dokładnie wyparzaj i dezynfekuj, a przy owocach, szczególnie kwaśnych, unikaj pracy z metalowymi narzędziami, które mogą wchodzić w reakcję z kwasami owocowymi.
Nalewki i maceraty – jak je smacznie tworzyć?
Wśród trunków, które możesz przygotować szybko, znajdziesz między innymi cytrynówkę, wiśniówkę ekspresową czy ziołowe maceraty – tego typu alkohole będą nadawały się do spożycia już po 48 godzinach.
Z kolei nalewki z pigwy, maliny czy aronii są alkoholami dojrzewającymi i je należy przygotowywać dużo dłużej, aby osiągnąć pożądany aromat. Zbyt wcześnie rozlana pigwówka może smakować po prostu samym alkoholem, dlatego takim napojom należy zarezerwować więcej czasu.
Używaj filtrów lub gazy do oczyszczenia alkoholu przed rozlaniem go do butelek i pamiętaj, że jeśli wyjdzie zbyt gorzki lub kwaśny, możesz go dosłodzić syropem cukrowym lub miodem już po przefiltrowaniu. To właśnie dlatego lepiej jest dać nieco mniej cukru, jeżeli wahasz się, jaki efekt chcesz osiągnąć – nalewkę swobodnie można doprawić już po filtrowaniu.
Przestrzegaj czasu leżakowania owoców według instrukcji, które możesz znaleźć w sieci – zbyt krótkie lub długie macerowanie może sprawić, że nalewka będzie gorzka albo bez smaku.
Kreatywne pomysły na trunki dla gości
Jeżeli pragniesz przygotować coś nietypowego, znajdź przepis na słodkie, kremowe likiery – kukułkówkę, nalewkę czekoladową, kokosową, kawową. Wszystkie przygotujesz z użyciem mleka, będą to więc trunki o niskiej zawartości alkoholu, perfekcyjnie nadające się jako dodatek do ciast czy kawy.
Aby Twój alkohol naprawdę nadawał się na prezent, przelej gotowe napoje do ciekawych butelek na nalewki, najlepiej ozdobnych, zamykanych na korek. Warto także przygotować personalizowane etykiety – możesz nawet wymyślić swoją autorską markę domowych alkoholi albo na każdej butelce umieścić dedykację, dla kogo jest przygotowany napój. Pamiętaj przy tym, żeby traktować alkohol z ostrożnością. Nawet ten domowy – nie jest dobry dla zdrowia.
Warto też przygotować sezonowe trunki wzbogacając je o przyprawy charakterystyczne dla danego okresu, na przykład piernikową w trakcie świąt czy z nutami mięty w środku lata. Powodzenia – życzymy miłej produkcji pysznych, domowych trunków, które doskonale uświetnią ważne momenty i będą świetnym prezentem dla Twoich bliskich!