Reklama

Reklama

Kawior - luksus we wschodnim wydaniu

Opublikowano: 18 marca 2021 14:00
Autor:

Kawior - luksus we wschodnim wydaniu - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Lifestyle Przez lata kawior był synonimem luksusu. Niezmiennie kojarzy się z bankietami najbogatszych ludzi świata, zwłaszcza pochodzących z Rosji czy Ukrainy, którzy zajadają się tym przysmakiem. Dziś jest ogólnie dostępny dla każdego, kto tylko ma ochotę go skosztować. Poznaj go lepiej. Zobacz, z czym go podawać i jaki ma wpływ na zdrowie.

Reklama

 

Przez lata kawior był synonimem luksusu. Niezmiennie kojarzy się z bankietami najbogatszych ludzi świata, zwłaszcza pochodzących z Rosji czy Ukrainy, którzy zajadają się tym przysmakiem. Dziś jest ogólnie dostępny dla każdego, kto tylko ma ochotę go skosztować. Poznaj go lepiej. Zobacz, z czym go podawać i jaki ma wpływ na zdrowie.

Bogata historia kawioru

Ikrę z jesiotrów pozyskiwali już starożytni Persowie. Jednak określenie, od którego pochodzi dobrze nam znane słowo „kawior” pojawiło się wiele stuleci później, bo dopiero w IX wieku. Przez lata uchodził za jedno z najbardziej wyrafinowanych dań. Zajadali się nim Rosjanie, a później także Francuzi, artyści i władcy.

Dziś jemy go wszyscy, bo jest o wiele łatwiej dostępny niż wieki temu. Można go zdobyć na przykład w sklepie internetowym z produktami ściąganymi prosto od wschodnich producentów z Ukrainy czy też Rosji, którzy kto jak kto, ale na kawiorze, swoim tradycyjnym daniu, znają się jak nikt inny: https://www.best-market.pl/kategoria-produktu/ryba/kawior/

Kawior jest wytwarzany z ikry ryb każdego gatunku. Prawdziwym rarytasem jest ten, produkowany z ikry jesiotra. Warto choć raz spróbować odrobiny luksusu i zjeść go, na przykład tak jak carskie dzieci razem z bananami.

Dlaczego warto jeść i gdzie zdobyć prawdziwy kawior?

Technika jedzenia kawioru nie jest nad wyraz skomplikowana. Kawior może posłużyć jako ekskluzywna dekoracja ziemniaków podawanych z kwaśną śmietaną. Możemy pójść także w stronę tradycji i skosztować kawioru z gryczanymi blinami oraz jajkami na twardo. Kawior równie dobrze smakuje z ziemniaki w mundurkach, rybą, owocami morza czy też ostrygami. Podaje się go z takimi napojami jak wódka, szampan czy białe wino.

Jedzenie kawioru dostarcza naszemu organizmowi wielu składników mineralnych oraz witamin. Kawior to prawdziwa skarbnica białka, witaminy B12, witaminy D, witaminy A, fosforu, magnezu czy wapnia. Dlatego warto raz na jakiś czas pozwolić sobie na zjedzenie tego przysmaku.

Aby poznać prawdziwy smak kawioru warto sięgnąć po ofertę sprawdzonych sklepów, na przykład https://www.best-market.pl/ , który oferuje najwyżej jakości produkty tego typu. Warto wiedzieć, że wielu kłusowników pozyskuje kawior w nielegalny sposób, dlatego lepiej korzystać z zaufanych sklepów.

Pamiętajmy, że istnieje wiele rodzajów kawioru: począwszy od czarnego, poprzez czerwony, a skończywszy na białym i norweskim. Te dwa ostatnie są popularne odpowiednio we Francji oraz Norwegii. Kawior to jednak niezmienne przysmak kojarzony przede wszystkim z krajami wschodu: Rosją czy Ukrainą.





UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)