Menu weselne – jak wybrać potrawy, które posmakują wszystkim gościom?

Opublikowano:
Autor:

Menu weselne – jak wybrać potrawy, które posmakują wszystkim gościom? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Polskie wesela słyną na całym świecie z suto zastawionych stołów oraz smacznego jedzenia. Bez względu na to, czy nasze wesele będzie kameralnym przyjęciem tylko dla najbliższej rodziny i przyjaciół, czy też huczną zabawą, na której będzie bawiło się stu lub więcej gości, wyborowi weselnego menu powinniśmy poświęcić szczególną uwagę. To jedzenie w dużej mierze przesądzi bowiem o tym, czy nasi goście opuszczą zabawę zadowoleni, czy też nie. Jak skomponować weselne menu tak, aby było ono prawdziwą ucztą dla podniebienia?

Sale weselne i ich gotowe menu

Mówi się, że o gustach się nie dyskutuje i jest w tym dużo prawdy. Powiedzenie to odnosi się także do jedzenia. Każda osoba ma bowiem swoje własne preferencje, ulubione smaki oraz potrawy, które chętnie widzi na swoim talerzu. Ma to szczególne znaczenie w przypadku weselnego menu, a naszym zadaniem jest takie dobranie potraw, aby spotkały się one z uznaniem wszystkich gości. Nie jest to proste, jednak możliwe do zrealizowania.

Przede wszystkim powinniśmy zastanowić się, jakie smaki preferują nasi goście. Łatwiejsze zadanie będą mieli ci nowożeńcy, który na swoim weselu będą gościli tylko najbliższą rodzinę i przyjaciół. Osoby, które organizują duże i huczne wesele nie są jednak na straconej pozycji! Sale weselne zazwyczaj posiadają bowiem kilka zestawów sprawdzonych menu, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze weselnego jedzenia. Zestawy te możemy także dowolnie modyfikować oraz dostosowywać do naszych wymagań.

Aby ułatwić sobie wybór konkretnego menu, odwiedźmy wybrane sale weselne oraz skosztujmy potraw przez nie oferowanych. W ten sposób samodzielnie przekonamy się, czy jedzenie oferowane przez sale weselne jest smaczne oraz ocenimy, czy przypadnie ono także do gustu naszych gości. Taka próba pozwoli nam również wybrać konkretne dania, jeśli mamy do wyboru kilka zestawów.

Preferencje oraz wymagania naszych gości

W menu weselnym koniecznie powinny znaleźć się dania mięsne, wędliny, ryby, napoje oraz słodkości. Weselne jedzenie powinno być także na tyle różnorodne, aby każdy z gości znalazł w nim coś dla siebie. Zanim jednak zdecydujemy się na konkretne menu, warto pomyśleć na temat wymagań naszych gości. Wśród nich mogą być bowiem osoby, które np. nie jedzą mięsa lub alergicy, warto wiec ustalić przygotowanie odpowiednich potraw także dla nich. W końcu nikt z nas nie chce, aby którykolwiek z gości wyszedł z naszego wesela głodny!

Planowanie godzin podawania posiłków

Bardzo ważnym elementem, oprócz ustalenia właściwie wybranego menu, jest także zaplanowanie czasu podawania posiłków. Także w tej sytuacji warto skorzystać z doświadczenia, jakim dysponują profesjonalne sale weselne oraz ich pracownicy. Posiłki, zwłaszcza te ciepłe, powinny zostać bowiem podane na stół z odpowiednim odstępem czasu pomiędzy nimi. Dania gorące, według zasady, powinny być podawane w ok. trzygodzinnym odstępie. Pozwoli to uniknąć przejedzenia oraz da gościom czas na zabawę na parkiecie oraz nabranie apetytu na kolejne potrawy. To bowiem apetyt w dużej mierze przesądza o tym, czy dania będą im smakowały, czy też nie.

Menu weselne i jego koszt

Zazwyczaj koszt weselnego menu jest wliczony w cenę wynajmu sali weselnej. Jest to tzw. talerzyk, czyli opłata za jednego gościa. Ceny weselnego menu mogą być bardzo zróżnicowane oraz wahają się od 160 do nawet 300 zł, w zależności o lokalizacji sali, wybranego zestawu oraz innych czynników. Sprawdzić możemy konkretne ceny za sale weselne na Weselezklasa.pl, portalu weselnym, na którym znajdziemy szeroki wybór lokali weselnych oraz innych usług związanych z organizacją ślubu oraz wesela.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE