Do wykonania herbaty przeciwbólowej najczęściej używane są kurkuma, mielone goździki, kardamon, cynamon, imbir, woda, opcjonalnie do smaku miód i/lub mleko. Wszystkie składniki należy wsypać do rondelka, zalać wodą i gotować ok. 10 minut.
Ten cudowny napój ma być lekarstwem na przewlekłe bóle, stany zapalne np. artretyzm, zapalenie stawów, reumatyzm, nerwobóle, świetnie ma się sprawdzić również przy wszelkiego rodzaju infekcjach, przeziębieniach, grypie, problemach przewodu pokarmowego i wielu innych dolegliwościach. Poza tym, że skutecznie zwalcza ból i działa przeciwzapalnie to podnosi odporność, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w odchudzaniu, przyśpieszając metabolizm, dodaje energii i wigoru. Nic, tylko warzyć i zażywać!
Sklepów ze zdrową żywnością w Kutnie jest kilka, wybór na zakupy padł na Znachora. Dlaczego taki sklep postanowili otworzyć?
- Przede wszystkim dlatego, że interesujemy się zdrową żywnością. Naszym zdaniem warto odżywiać się lepiej i nadać życiu smak przyprawami naturalnymi niż później chorować i łykać pigułki. Niestety u nas często bywa odwrotnie, ludziom wydaje się że są wieczni, a później cierpią - wyjaśnia Łukasz Wiaderny. - Poza tym jesteśmy zwolennikami drobnej przedsiębiorczości. Dziwi nas, że ludzie kupują przyprawy z domieszkami chemicznymi pakowane po 20, 10 czy 5-gramowych saszetkach jednorazowego użytku - niehermetycznie zamykanych. Postanowiliśmy to zmienić i nadać chwili smak.
Wszystko zrobione według przepisu. Co do smaku... do zdrowej mieszanki potrzeba dużo miodu, żeby zasmakowało, dla niektórych ta ilość jest wręcz nieosiągalna. Działanie: zdecydowanie rozgrzewa, a co do ujarzmiania bólu, każdy powinien sprawdzić działanie na własnej skórze. Bez negatywnych skutków ubocznych.