Szałwia — uniwersalna roślina dla wszystkich
Zastosowanie szałwii jest bardzo szerokie. Po pierwsze, można ją pić w formie herbatki, co wspomaga pracę układu pokarmowego, ale również ma działanie kojące dla gardła. Po herbatkę z szałwii powinny sięgać osoby pracujące głosem — nauczyciele, wykładowcy, artyści, ponieważ łagodzi podrażnienia krtani i strun głosowych.
Szałwia w formie płukanki pomaga ściągnąć błony śluzowe, przez co polecana jest przy infekcjach bakteryjnych związanych z wysiękiem. Szałwia dostępna jest zarówno w formie suszu jak i cukierków na ból gardła.
Skrzyp i pokrzywa — piękny duet
Pokrzywa i skrzyp to połączenie idealne dla wszystkich marzących o lśniących, gładkich włosach. Oba zioła zawierają dużą ilość krzemionki i przyczyniają się do wzmacniania cebulek włosów. Dodatkowo ograniczają wydzielanie sebum i przy długotrwałym stosowaniu mogą niwelować stany zapalne skóry oraz wzmacniać paznokcie. Pokrzywa ma działanie moczopędne, dlatego samodzielnie stosowana może pomóc kobietom borykającym się z zatrzymywaniem wody przed menstruacją.
Czystek — naturalny detoks
Czystek to roślina, którą zdecydowanie warto włączyć do codziennego jadłospisu w formie naparu. Picie jednego kubka dziennie wspomaga oczyszczanie jelit ze złogów pokarmowych i przyspiesza metabolizm. Dodatkowo czystek może wykazywać działanie stabilizujące ciśnienie krwi. Warto kupować susz czystka ze sprawdzonych źródeł, np. na https://www.drmaxdrogeria.pl, ponieważ tylko to gwarantuje oryginalność produktu. Uwaga na podróbki — jest to zioło, które stosunkowo łatwo wymieszać z podobnym pod względem zapachu i wyglądu suszonym majerankiem. Zioło to, chociaż bardzo przydatne w kuchni i smaczne, nie ma tych samych właściwości co czystek i jest od niego znacznie tańsze.
Czarny bez — odporność na 100 procent
Syrop lub sok z czarnego bzu to prawdziwy polski superfood, czyli żywność funkcjonalna. Doskonale wpływa na układ odpornościowy, wspomagając jego pracę i chroniąc przed działaniem drobnoustrojów i patogenów. Zaleca się spożywanie codziennie po jednej łyżce syropu z czarnego bzu przez cały okres wzmożonego ryzyka zachorowania na sezonowe infekcje.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.