reklama

Odkamienianie ekspresu – jak prawidłowo przeprowadzić?

Opublikowano:
Autor:

Odkamienianie ekspresu – jak prawidłowo przeprowadzić? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleNa pewno wiesz, że podczas korzystania z czajnika do gotowania wody, na jego dnie prędzej czy później pojawia się osad. To nic innego, jak kamień, który wytrąca się z twardej wody. Dokładnie to samo zjawisko ma miejsce w ekspresach do kawy. W pojemniku na wodę i wszystkich elementach, przez które przepływa woda, odkłada się kamień. Nie zostaje on obojętny dla prawidłowego funkcjonowania ekspresu. Nie tylko uszkadza elementy instalacji, ale także niekorzystnie wpływa na smak przygotowywanej kawy.

Dlatego właśnie regularne odkamienianie ekspresu jest niezwykle ważne, jeżeli chcemy aby nasz sprzęt służył nam jak najdłużej! A w dzisiejszym artykule dowiesz się, jak prawidłowo to przeprowadzić.

Dlaczego warto odkamieniać ekspres do kawy?

Osad kamienny na elementach ekspresu jest spowodowany twardością wody w naszym kranie. Co to oznacza? Im więcej soli mineralnych jest zawartych w wodzie, tym będzie ona twardsza. A taki rodzaj wody bardzo szybko prowadzi do zakamieniania najważniejszych elementów instalacji ekspresu – bojlera, termobloku, uszczelek, zaparzacza czy rurek odprowadzających wodę.

Odkładanie się kamienia uniemożliwia także swobodny przepływ wody, spowalnia jej podgrzewanie i zwiększa zużycie energii elektrycznej. Znacznie pogarsza smak i aromat kawy, a jeżeli przez długi czas nie jest usuwany, doprowadzi finalnie do całkowitej awarii urządzenia.

Stosowanie twardej wody do przyszykowania kawy w ekspresie jest odradzane, a woda powinna być zawsze przefiltrowana. Niektóre ekspresy mają wbudowany filtr do wody, jednak w przypadku jego braku, warto zaopatrzyć się w dzbanek lub montowany filtr w kranie.

Nawet stosując wodę filtrowaną, kamień prędzej czy później pojawi się w naszym ekspresie do kawy. Dlatego odkamienianie ekspresu jest nieuniknione i trzeba je regularnie przeprowadzać.

Jak często odkamieniać ekspres do kawy?

To, jak często należy odkamieniać ekspres jest zależne od stopnia twardości wody oraz częstotliwości korzystania z naszego urządzenia. Ekspresy automatyczne mają wbudowaną te funkcję, a innowacyjny panel informuje o konieczności przeprowadzenia takiego zabiegu. Komunikat będzie pojawiał się rzadziej, jeżeli ekspres ma wbudowany filtr do zmiękczania wody.

Jeżeli Twój ekspres nie posiada takiego wskaźnika, warto wykonywać systematyczne odkamienianie ekspresu co 2-3 miesiące, lub częściej. W zależności od poziomu twardości naszej wody.

Czym odkamieniać ekspres do kawy?

Aby prawidłowo odkamienić ekspres do kawy należy stosować specjalne środki danego producenta. Jeżeli nasze urządzenie wciąż jest na gwarancji, o wiele rozsądniej będzie stosować produkty zalecane przez producenta. W razie ewentualnej awarii, gwarancja na sprzęt zostanie uznana.

Na rynku można natrafić na środki do usuwania kamienia w formie:

  • tabletek,
  • płynu,
  • proszku.
Trudno ustalić, który środek do odkamieniania ekspresu będzie najlepszy. To raczej indywidualna kwestia. Niekiedy też zależna od mechanizmu naszego sprzętu. Pamiętajmy, aby łączyć środek do odkamieniania z wodą w odpowiedniej proporcji zgodnej, z instrukcją na opakowaniu.

Jak odkamienić ekspres automatyczny?

Ekspres automatyczny, który będzie regularnie czyszczony z kamienia, będzie działał prawidłowo przez długi czas. Warto wiedzieć, jak przeprowadzić odkamienianie prawidłowo. W tym wypadku jednak nie wymaga się od nas skomplikowanego procesu, ponieważ wystarczy uruchomić odpowiedni program jednym przyciskiem. Do zbiornika na wodę wlewamy stosowny roztwór odkamieniający. W trakcie odkamieniania należy obserwować panel, aby reagować odpowiednio na wyświetlające się komunikaty.

Jak odkamienić ekspres przelewowy?

Odkamienianie ekspresu przelewowego jest całkiem łatwe i nie powinno sprawić większego problemu. Płyn, proszek lub tabletkę rozpuszczamy w wodzie, zgodnie z instrukcją, a następnie przelewamy do pojemnika na wodę. Uruchamiamy klasyczny proces parzenia kawy, aż zbiornik na wodę zostanie całkowicie opróżniony. Woda, która zgromadziła się w dzbanku idzie do zlewu, a następnie trzykrotnie przeprowadzamy proces zaparzania, przy użyciu wody czystej. Gotowe!

Jeżeli jednak proces odkamieniania został przez Ciebie zaniedbany, a w Twoim sprzęcie kamień jest na tyle duży, że zwykłe środki sobie z nim nie radzą, warto udać się do specjalistów. Polecamy serwis ekspresów w Łodzi – Klinika Ekspresów!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo