Palarnia kawy idealna dla Ciebie

Opublikowano:
Autor:

Palarnia kawy idealna dla Ciebie - Zdjęcie główne

Palarnia kawy idealna dla Ciebie

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Każdy z nas uwielbia aromat kawy. Każdy miłośnik kawy wie, najlepsza jest kawa świeżo palona. Aby cieszyć się i delektować dobrą kawą w domu, w swojej własnej filiżance nie musisz się nigdzie ruszać. Wystarczy skorzystać z palarni, dostępnej online. Jakie są sposoby wypalania kawy? W czym ją parzyć? Palona kawa najlepszej jakości dostępna jest praktycznie od ręki. Czy palarnia kawy jest dla ciebie? Oczywiście!

Sposoby parzenia kawy

Zasadniczo jest nie istotne, czy interesuje cię kawa ziarnista, świeżo palona, najlepiej z palarni kawy czy też wolisz aromatyczne expresso z dodatkiem mleka. Specjaliści podkreślają, że zapach świeżo palonej kawy jest jednym z najprzyjemniejszych. 

Zgodnie z teorią pochodzenia kawy, sposobów palenia ziarna nauczyła nas sama natura, kiedy podczas pożaru drzew kawowych na plantacji, etoiopscy rolnicy wyczuli interesujący zapach. Okazuje się, że to proces palenia dopiero wydobywa właściwy smak kawy. O ile każdy gatunek ma inny stopień palenia, który nadaje mu odpowiednich nut smakowych, o tyle mniej wypalone ziarna są bardziej kwaskowe, a przy intensywniejszym wypaleniu zyskamy smak orzechowy z czekoladową nutą. Warto również pamiętać, że ziarna mocniej wypalane, mają w sobie więcej kofeiny. 

W branży dostępne są trzy stopnie wypalania, dostępne również w naszej palarni. Palenie jasne, odbywające się w 200 stopniach C, daje kawę jasną, lekko kwasową. Jest to idealny sposób palenia dla kaw afrykańskich, jakie znajdziesz w naszym sklepie. 

Palenie średnie, odbywa się w temperaturze 210-220 stopni C, daje kawę mniej kwaśną, lekko goryczkową, z nutami orzecha i czekolady.

Palenie bardzo mocne, w temperaturze 250 stopni C, daje ciemnobrązowy lub czarny kolor, dają wyraźną gorycz. Takie palenie spotyka się zwłaszcza w palarniach włoskich i francuskich. 

Jeśli chcesz samodzielnie wypalić ziarna w domu, możesz użyć patelni lub piekarnika. W pierwszym przypadku, podgrzewaj ziarna na dużym palniku, cały czas mieszając, a po zakończeniu palenia, szybko schłódź ziarna. W przypadku piekarnika, wystarczy włożyć je na blachę i podgrzewać na termoobiegu w temperaturze max. 230 stopni C. Jednak zawsze warto skorzystać z oferty sklepu Palarnia ZiarnodoZiarna , gdzie w magazynie kawy dostaniesz ziarna najlepiej wyparzone. 

Akcesoria do kawy

Kiedy już zakupimy odpowiednią kawę, potrzebujemy odpowiednich narzędzi do jej sporządzenia. Wykorzystujemy do tego różne typy urządzeń. Możemy użyć ekspresu ciśnieniowego, automatycznego lub kolbowego, w którym przygotujemy mocne expresso, cappuccino lub latte. Możemy się zdecydować także na kawę z ekspresu przelewowego. Służą one do parzenia kawy zmielonej, dającą łagodniejsze i bardziej aromatyczne kawy. 

Popularne stają również kawiarki, która składa się ze zbiornika na wodę, zbiornika na kawę i sitka. Kawiarkę stawia się np. na kuchence i samodzielnie zaparza kawę. Wersją dla osób ceniących prostotę jest także french press, czyli dzbanek z tłokiem, który posiada prasę. Dzięki niemy bardzo szybko, fusy pozostaną na dnie, wydobywając aromat kawy. 

Ciekawym urządzeniem jest również dripper. Ten stożkowy filtr wykonany z plastiku, szkła, metalu lub porcelany, ustawiamy na dzbanku lub kubku. Wkładamy do niego papierowe filtry, wsypujemy kawę, zalewamy wodą, a napar sączy się powoli do naczynia. Kawa z dripa przypomina tę, z ekspresu przelewowego. 

Kawa nie jedno ma imię

W wielu sklepach znajdziemy wiele kaw speciality, a najczęściej są to rodzaje robusty lub kawy z gatunku arabica. W naszej ofercie znajdziesz kawy z całego świata. Oferta zawiera kawy z różnych regionów. Jeśli interesuje cię obszar Ameryk, polecamy zajrzenie na stronę https://ziarnodoziarna.pl/pl/c/kawy-z-Ameryki-poludniowej-i-srodkowej/58 natomiast jeśli wolisz kawy z Afryki to odnajdziesz je tutaj: https://ziarnodoziarna.pl/pl/c/kawy-z-Afryki/57

Ziarno do Ziarna to miejsce stworzone z myślą o kawie i jej miłośnikach. Dlatego zdecydowanie warto do nas zajrzeć zarówno na małą czarną jak i na włoskie expresso. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE