Rodzaje mąk idealnych do fit ciast
- Mąka pełnoziarnista – to inaczej o wiele zdrowsza i bogatsza w cenne składniki mąka pszenna. Różnicą między zwykłą mąką pszenną a mąką pełnoziarnistą jest sposób jej mielenia. Mąka pełnoziarnista nie jest poddawana procesom oczyszczania, dzięki czemu jest cennym źródłem magnezu, cynku i błonnika. Zaletą tej mąki jest to, że jest idealnym zamiennikiem również w kwestii proporcji. Inne fit mąki różnią się gęstością, przez co konieczne jest dopasowanie ich ilości, by ciasto nie wyszło zbyt suche, twarde lub za rzadkie.
- Mąka orkiszowa – zdrowszy zamiennik zwykłej mąki pszennej. Może być stosowana do wypieku ciast, robienia naleśników, ale również domowego chleba, makaronu i pierogów. Zaletą mąki orkiszowej z basiazsercem.pl jest to, że posiada mniej zanieczyszczeń niż mąka pszenna, jest również mniej kaloryczna. Dodatkowo zawiera więcej białka, a mniej węglowodanów i tłuszczu.
- Mąka żytnia – choć mąka żytnia wykorzystywana jest przede wszystkim do wypiekania pieczywa, pyszne bułeczki w wersji słodkiej z miodem lub zamiennikiem cukru sprawdzi się doskonale. Mąka żytnia nie jest oczyszczona tak jak pszenna, dlatego jest źródłem witamin z grupy B oraz błonnika.
Nie tylko zdrowsza mąka jest gwarancją fit ciasta
Wybranie mąki pełnoziarnistej lub żytniej do ciasta, do którego doda się duże ilości cukru nie uczyni z niego zdrowszego. Konieczne jest więc korzystanie z przepisów, które z założenia są fit lub stosowania zamienników wszystkich składników, które tego wymagają. W sklepach dostępnych jest wiele zdrowszych wersji produktów stosowanych do przygotowania pysznego ciasta.