reklama

Pieczenie fit ciasta – jaką mąkę wybrać?

Opublikowano:
Autor:

Pieczenie fit ciasta – jaką mąkę wybrać? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleFit ciasta to świetny sposób na przygotowanie zdrowych zamienników popularnych deserów. Z przepisów korzystają nie tylko osoby będące na redukcji wagi, ale też takie, które w trosce o swoją sylwetkę i zdrowie pragną spożywać posiłki, które są smaczne, a ich kaloryczność nie przyprawia o zawrót głowy. Uzyskanie fit ciasta opiera się przede wszystkim na wybraniu zdrowszych składników.

Rodzaje mąk idealnych do fit ciast

  • Mąka pełnoziarnista – to inaczej o wiele zdrowsza i bogatsza w cenne składniki mąka pszenna. Różnicą między zwykłą mąką pszenną a mąką pełnoziarnistą jest sposób jej mielenia. Mąka pełnoziarnista nie jest poddawana procesom oczyszczania, dzięki czemu jest cennym źródłem magnezu, cynku i błonnika. Zaletą tej mąki jest to, że jest idealnym zamiennikiem również w kwestii proporcji. Inne fit mąki różnią się gęstością, przez co konieczne jest dopasowanie ich ilości, by ciasto nie wyszło zbyt suche, twarde lub za rzadkie.
  • Mąka orkiszowa – zdrowszy zamiennik zwykłej mąki pszennej. Może być stosowana do wypieku ciast, robienia naleśników, ale również domowego chleba, makaronu i pierogów. Zaletą mąki orkiszowej z basiazsercem.pl jest to, że posiada mniej zanieczyszczeń niż mąka pszenna, jest również mniej kaloryczna. Dodatkowo zawiera więcej białka, a mniej węglowodanów i tłuszczu.
  • Mąka żytnia – choć mąka żytnia wykorzystywana jest przede wszystkim do wypiekania pieczywa, pyszne bułeczki w wersji słodkiej z miodem lub zamiennikiem cukru sprawdzi się doskonale. Mąka żytnia nie jest oczyszczona tak jak pszenna, dlatego jest źródłem witamin z grupy B oraz błonnika.

Nie tylko zdrowsza mąka jest gwarancją fit ciasta

Wybranie mąki pełnoziarnistej lub żytniej do ciasta, do którego doda się duże ilości cukru nie uczyni z niego zdrowszego. Konieczne jest więc korzystanie z przepisów, które z założenia są fit lub stosowania zamienników wszystkich składników, które tego wymagają. W sklepach dostępnych jest wiele zdrowszych wersji produktów stosowanych do przygotowania pysznego ciasta.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE