Reklama

Reklama

Polewa czekoladowa – jak pięknie ozdobić każdy wypiek?

Opublikowano: 20 sierpnia 2020 05:00
Autor:

Polewa czekoladowa – jak pięknie ozdobić każdy wypiek? - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Lifestyle Można powiedzieć, że w przypadku wypieków polewa jest niczym kropka nad i. Do jednej z najpopularniejszych i najbardziej lubianych należy ta czekoladowa. Powinna być aksamitnie gładka, błyszcząca i odpowiednio gęsta. Jak ją przygotować? Masz do wyboru kilka możliwości!

Reklama

Polewa z czekolady i kremówki

To absolutnie podstawowa wersja polewy czekoladowej. Do jej przygotowania wykorzystuje się tylko dwa składniki, a mianowicie:

  • Tabliczkę (100 g) czekolady, np. czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%.

Przygotowanie polewy zacznij od zagotowania śmietanki. Następnie zdejmij ją z ognia i po chwili dodawaj stopniowo rozdrobnioną czekoladę. Gdy rozpuści się pod wpływem temperatury śmietanki, wymieszaj całość na gładką masę.

Polewa z czekolady, masła i mleka

Do przygotowania polewy według tej receptury potrzebne będzie:

  • Tabliczka czekolady,
  • 50 g masła,
  • 50 ml mleka.

Mleko z tłuszczem umieść w rondelku, podgrzej aż do roztopienia masła. Do ciepłej mieszanki dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Wymieszaj całość, aby uzyskać aksamitną konsystencję.

Polewa z kakao i masła

Polewa czekoladowa wcale nie musi zostać zrobiona z czekolady – zamiast niej można wykorzystać kakao. W tym przepisie będą Ci potrzebne:

  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 3-4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Rozpuść masło, wsyp do niego cukier i poczekaj, aż się rozpuści (konieczne będzie mieszanie). Następnie dodaj mleko, a na końcu – kakao. Zadbaj o dokładne połączenie wszystkich składników w jednolitą całość.

Niezależnie od tego, który przepis na polewę wybierzesz, pamiętaj o tym, by nie narazić czekolady na działanie zbyt wysokiej temperatury. Pod jej wpływem produkt stanie się matowy, a w skrajnym wypadku może się nawet nieestetycznie rozwarstwić.

Zanim wykorzystasz polewę do dekoracji wypieków, powinna ona ostygnąć i odrobinę zgęstnieć.

Więcej inspiracji i wskazówek dotyczących przygotowywania polewy czekoladowej znajdziesz pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/. Sprawdź koniecznie!

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)