Polska "superżywność"

Opublikowano:
Autor:

Polska "superżywność" - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle Moda na tzw. superfood, czyli produkty spożywcze o dużej ilości wyjątkowo korzystnych dla zdrowia składników, trwa w najlepsze. Ale okazuje się, że wcale nie musimy sięgać po nasiona chia, jagody goji, roślinę maca, jagody acai, camu camu, spirulinę, chlorellę i inne składniki, które nam tu w Polsce wcale nie są po drodze. Równie dobrze wspierają organizm liczne produkty z naszego rodzimego rynku.

Zamiast po lucumę z drzewa Pouteria pochodzącego z Ekwadoru, Chile i Peru, czy też zamiast jagód z andyjskich bagien, deszczowych lasów Amazonii lub dalekich Chin, możemy sięgnąć po dobra z domowego ogródka, z pobliskiego targu lub ze sklepu ze zdrową żywnością z regionu.

Pysznie i zdrowo

Mnóstwo wartości odżywczych, a przy tym doskonały smak zapewnią nam orzechy, na czele z orzechami włoskimi. To właśnie one mają dużo kwasów omega-3, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a do tego są bogate w białko i błonnik. Orzechy dostarczają też antyoksydanty, w tym witaminę E, selen i polifenole. Co ciekawe, mimo, że są dość kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu! Wszystko dlatego, że właściwe proporcje białka, tłuszczu i błonnika zmniejszają apetyt.

Oczywiście mówiąc o rodzimej superżywności, nie można zapomnieć o miodach i innych produktach pszczelich. Miód, pierzga i propolis są fenomenalnym źródłem minerałów, antyoksydantów, enzymów i innych ważnych dla zdrowia składników. Niezależnie od rodzaju wykazują one działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze. W dodatku poszczególne miody mają specyficzne dla siebie właściwości, dlatego każdy może wybrać optymalny miód dla siebie, zarówno pod kątem zdrowia, jak i walorów smakowych.

Równie dobrym przykładem żywności, której nie powinno zabraknąć na naszych stołach, jest żurawina, która ma silne właściwości antybakteryjne. To właśnie dzięki nim pozwala zachować zdrowie układu moczowego i pokarmowego. W dodatku zawarte w niej witamina C, beta-karoten, a także polifenole i flawonoidy przeciwdziałają chorobom serca i redukują poziom złego cholesterolu.

Niedoceniane skarby

Przykładów na polskie superfood można niemal mnożyć bez końca, szkoda więc, że Polacy często sięgają po aktualnie modne produkty, a tymczasem mają pod ręką często niedoceniane i zapomniane składniki. Ot choćby taki rokitnik, który można śmiało określić, jako jedną z najcenniejszych roślin w Europie! Właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antynowotworowe to tylko niektóre z jego supermocy, a do tego konfitury, przetwory i nalewki z rokitnika są wyjątkowo dobre. Dlatego sięgajmy jak najczęściej po nasze rodzime owoce i warzywa, siemię lniane, kaszę jaglaną oraz inne zdrowe i doskonałe w smaku produkty, a zapewnimy sobie zdrowie, świetny wygląd i doskonałe samopoczucie.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE