Pysznie i zdrowo
Mnóstwo wartości odżywczych, a przy tym doskonały smak zapewnią nam orzechy, na czele z orzechami włoskimi. To właśnie one mają dużo kwasów omega-3, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a do tego są bogate w białko i błonnik. Orzechy dostarczają też antyoksydanty, w tym witaminę E, selen i polifenole. Co ciekawe, mimo, że są dość kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu! Wszystko dlatego, że właściwe proporcje białka, tłuszczu i błonnika zmniejszają apetyt.Oczywiście mówiąc o rodzimej superżywności, nie można zapomnieć o miodach i innych produktach pszczelich. Miód, pierzga i propolis są fenomenalnym źródłem minerałów, antyoksydantów, enzymów i innych ważnych dla zdrowia składników. Niezależnie od rodzaju wykazują one działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze. W dodatku poszczególne miody mają specyficzne dla siebie właściwości, dlatego każdy może wybrać optymalny miód dla siebie, zarówno pod kątem zdrowia, jak i walorów smakowych.
Równie dobrym przykładem żywności, której nie powinno zabraknąć na naszych stołach, jest żurawina, która ma silne właściwości antybakteryjne. To właśnie dzięki nim pozwala zachować zdrowie układu moczowego i pokarmowego. W dodatku zawarte w niej witamina C, beta-karoten, a także polifenole i flawonoidy przeciwdziałają chorobom serca i redukują poziom złego cholesterolu.