1. Pizza rodem z Włoch
2. Najpopularniejsze dodatki do pizzy
3. Pizza z polskim akcentem?
Potrawy z różnych stron świata stały się sposobem na spróbowanie egzotycznych połączeń smakowych lub powrót do smaków znanych z zagranicznych wakacji. W restauracji, w której królują pizze i pasty, niemal każdy znajdzie danie dla siebie - tak jak na przykład w restauracji Szkutnia http://www.szkutnia.waw.pl/.
1. Pizza rodem z Włoch
Włoskie pochodzenie pizzy to fakt powszechnie znany, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że w Italii przygotowuje się różne jej rodzaje. Spotykana najczęściej w restauracjach „włoska pizza” pochodzi z Neapolu i charakteryzuje się cienkim ciastem z grubszymi brzegami przygotowanym ze specjalnego rodzaju mąki. Wypiekana jest obowiązkowo w piecu opalanym drewnem. Pizzę rzymską piecze się na blachach w formie prostokąta, natomiast focaccia podawana jest bez dodatków, jedynie z oliwą. Grube, wyrośnięte ciasto jest natomiast charakterystyczne dla pizzy sycylijskiej.
2. Najpopularniejsze dodatki do pizzy
Każda pizzeria układa swoje autorskie menu, z którego korzystają klienci w lokalu i zamawiający pizzę z dostawą. Jednak niektóre dodatki i rodzaje pizzy stały się tak popularne, że znajdziemy je niemal w każdym miejscu oferującym ten włoski specjał. Najmniej składników znajduje się w klasycznej marghericie – to jedynie ser mozzarella, sos pomidorowy i oregano. Zarówno we Włoszech, jak i w Polsce na pizzy często pojawia się również szynka dojrzewająca lub pieczarki. Wielbiciele serów często decydują się na pizzę z jego czterema rodzajami. Największe kontrowersje budzi natomiast powszechnie przyrządzana pizza hawajska, której znakiem rozpoznawczym jest dodatek ananasa. Wszystkie te propozycje znalazły się również w menu restauracji Szkutnia: http://www.szkutnia.waw.pl/pl/menu/.
3. Pizza z polskim akcentem?
Oprócz tradycyjnych włoskich produktów do przygotowania pizzy często wykorzystuje się również te wytwarzane lokalnie. Osoby zamawiające pizze na wynos często w pośpiechu szukają w menu znajomo brzmiących nazw i lubianych dodatków. Grillowany boczek, pieczony kurczak czy kurki to tylko niektóre propozycje, które przekonają tradycjonalistów.