Aby w smaczny i zdrowy sposób urozmaicić swoją dietę, jednocześnie uzupełniając niedobory pokarmowe, sięgnij po śliwki suszone bez konserwantów. Ta wartościowa przekąska może stać się też dodatkiem do dań głównych. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie właściwości mają śliwki suszone!
Śliwki suszone a właściwości antyoksydacyjne
Śliwki są bogatym źródłem związków fenolowych, wyróżniających się ogromnym potencjałem przeciwutleniającym. Oznacza to, że ich regularne spożycie normalizuje stres oksydacyjny w organizmie, będący czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, alergie czy schorzenia dermatologiczne. Śliwki suszone zawartością antyoksydantów przewyższają nawet popularne jabłka czy borówki!Dodatkowo są skarbnicą witamin: A, E i C. Poza działaniem przeciwutleniającym witaminy te wpływają pozytywnie na wzrok, wzmacniają odporność, uszczelniają naczynia krwionośne oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Bogactwo składników mineralnych
Kolejną wartościową grupą związków obecnych w suszonych śliwkach są składniki mineralne. Zwłaszcza:
- potas – wpływa pozytywnie na pracę mięśni, reguluje ciśnienie tętnicze krwi;
- mangan – wzmacnia kości, przyczynia się do utrzymania wysokiego poziomu energii;
- miedź – wspiera układ nerwowy, dobrą kondycję włosów oraz odporność organizmu.
Suszone śliwki na lepsze trawienie
Śliwki suszone są niezwykle cennym źródłem błonnika pokarmowego – zawierają go znacznie więcej niż świeże owoce. Błonnik natomiast reguluje pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Wykazuje zdolność wiązania wody w jelitach, przez co zwiększa objętość treści pokarmowej, reguluje wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit oraz wzmacnia kondycję mikroflory jelitowej.
Suszone śliwki przeciwko cukrzycy i depresji
Indeks glikemiczny śliwek suszonych wynosi około 29, co oznacza, że świetnie sprawdzają się w diecie przeciwcukrzycowej. Pozwalają utrzymać stabilny poziom glukozy i cholesterolu we krwi, znacznie zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy. Dodatkowo przyczyniają się do zachowania stałego poziomu energii, co ma ogromny wpływ na Twoje codzienne samopoczucie.Wykazano, że jednym z aminokwasów znajdujących się w ich składzie jest tryptofan. To kluczowy związek do wewnątrzustrojowej syntezy serotoniny – hormonu szczęścia wpływającego na stan emocjonalny, pamięć oraz koncentrację. Korzyści ze spożywania suszonych śliwek są niezwykle szerokie, dołącz je do swojej diety już dziś!