Śliwki suszone – superfood o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Śliwki suszone – superfood o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych! - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Lifestyle W dzisiejszych czasach ogromną wagę przykłada się do zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety. Wiele cennych produktów spożywczych jest na wyciągnięcie ręki, choć niewiele osób wciąż zdaje sobie sprawę z ich wartości odżywczych. Przykładem są śliwki suszone, wyróżniające się niezwykłym składem i działaniem. Poznaj je nieco bliżej!

Aby w smaczny i zdrowy sposób urozmaicić swoją dietę, jednocześnie uzupełniając niedobory pokarmowe, sięgnij po śliwki suszone bez konserwantów. Ta wartościowa przekąska może stać się też dodatkiem do dań głównych. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie właściwości mają śliwki suszone!

Śliwki suszone a właściwości antyoksydacyjne

Śliwki są bogatym źródłem związków fenolowych, wyróżniających się ogromnym potencjałem przeciwutleniającym. Oznacza to, że ich regularne spożycie normalizuje stres oksydacyjny w organizmie, będący czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, alergie czy schorzenia dermatologiczne. Śliwki suszone zawartością antyoksydantów przewyższają nawet popularne jabłka czy borówki!

Dodatkowo są skarbnicą witamin: A, E i C. Poza działaniem przeciwutleniającym witaminy te wpływają pozytywnie na wzrok, wzmacniają odporność, uszczelniają naczynia krwionośne oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Bogactwo składników mineralnych

Kolejną wartościową grupą związków obecnych w suszonych śliwkach są składniki mineralne. Zwłaszcza:

  • potas – wpływa pozytywnie na pracę mięśni, reguluje ciśnienie tętnicze krwi;
  • mangan – wzmacnia kości, przyczynia się do utrzymania wysokiego poziomu energii;
  • miedź – wspiera układ nerwowy, dobrą kondycję włosów oraz odporność organizmu.
W suszonych śliwkach znajdziesz również żelazo i wapń, tak niezbędne do prawidłowej kondycji kości, ale i całego organizmu.

Suszone śliwki na lepsze trawienie

Śliwki suszone są niezwykle cennym źródłem błonnika pokarmowego – zawierają go znacznie więcej niż świeże owoce. Błonnik natomiast reguluje pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Wykazuje zdolność wiązania wody w jelitach, przez co zwiększa objętość treści pokarmowej, reguluje wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit oraz wzmacnia kondycję mikroflory jelitowej.

Suszone śliwki przeciwko cukrzycy i depresji

Indeks glikemiczny śliwek suszonych wynosi około 29, co oznacza, że świetnie sprawdzają się w diecie przeciwcukrzycowej. Pozwalają utrzymać stabilny poziom glukozy i cholesterolu we krwi, znacznie zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy. Dodatkowo przyczyniają się do zachowania stałego poziomu energii, co ma ogromny wpływ na Twoje codzienne samopoczucie.

Wykazano, że jednym z aminokwasów znajdujących się w ich składzie jest tryptofan. To kluczowy związek do wewnątrzustrojowej syntezy serotoninyhormonu szczęścia wpływającego na stan emocjonalny, pamięć oraz koncentrację. Korzyści ze spożywania suszonych śliwek są niezwykle szerokie, dołącz je do swojej diety już dziś!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE