reklama

Tortownice - na jakie formy do pieczenia tortów warto się zdecydować?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Tortownice - na jakie formy do pieczenia tortów warto się zdecydować? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

LifestyleTortownice to formy do pieczenia tortów. Wskazuje zresztą na to ich nazwa. Są doskonale znane wszystkim miłośnikom słodkości. W zasadzie przynajmniej jedna tortownica powinna się znaleźć w każdej kuchni. Na jaki model się zdecydować? Co trzeba wziąć pod uwagę przy zakupie tego typu formy do pieczenia?

Jak duże tortownice warto wybrać?

Tortownice to formy, które dość mocno różnią się między sobą wielkością. Ich średnica wynosić może od zaledwie 10 do aż 30 cm. Bardzo uniwersalne są więc tortownice regulowane. Można je bowiem dostosować w każdej chwili do swoich aktualnych potrzeb.

W prywatnych domach dość dobrze sprawdzają się na ogół nieco mniejsze tortownice. Przy ich pomocy upiec można ciasto na kilka osób. Jednak już profesjonaliści na co dzień korzystają ze znacznie większych form. Średnica 24 cm to w tym przypadku minimum.

Przy okazji trzeba wspomnieć o wysokości rantu. Podczas tworzenia wielowarstwowych wypieków nieocenione są nieco wyższe tortownice.

Tortownice wcale nie muszą być okrągłe!

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że tortownice wcale nie muszą być okrągłe. Coraz częściej w sklepach spotkać można formy o nieco bardziej oryginalnych kształtach. Przykładem są tortownice serca. Jednak to wciąż formy okrągłe cieszą się zdecydowanie największą popularnością. Są bowiem najbardziej uniwersalne. Okrągłe torty to ciasta idealne w zasadzie na każdą okazję.

Wielu cukierników stawia poza tym na formy prostokątne i kwadratowe. Nadają się one idealnie do przygotowywania deserów na zimno. Nie sprawiają one większych problemów w czasie porcjowania.

Z jakich materiałów produkowane są najlepsze tortownice?

Warto także zauważyć, że tortownice wykonywane są z różnego rodzaju materiałów. Prym wiodą tutaj od lat formy z blachy ocynkowanej. Są one przede wszystkim bardzo tanie. Nie sprawiają również większych problemów w użytkowaniu. Mogą mieć różne kształty i wielkości.

Niestety tortownice blaszane mają pewne wady. Są podatne na rdzewienie i nie jest trudno je uszkodzić. Poza tym nie można wlewać do nich surowego ciasta. Wcześniej trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. W przeciwnym wypadku ciasto przywrze do tortownicy i będzie trudno je wyjąć. Problematyczne jest też pieczenie w tego typu formach ciast owocowych. Okazuje się, że kwaśne owoce wchodzić mogą w reakcje z ocynkowaną blachą. Tortownice blaszane nie nadają się do mycia w zmywarce.

Zdaniem wielu osób o wiele lepszy wyborem są formy z nieprzywierającą powłoką. Ich popularność zresztą cały czas rośnie. Nie wymagają one przed użyciem smarowania - ciasto do nich i tak nie przywiera. Form tego typu również lepiej jest nie myć w zmywarce. Warto z nimi postępować ostrożnie, bo ostre narzędzia mogą zniszczyć powierzchnię non stick.

Jak należy dbać o tortownice?

O tortownice, zresztą jak o wszystkie akcesoria kuchenne, trzeba w odpowiedni sposób dbać. Tylko wtedy posłużą bezproblemowo przez wiele lat.

Kluczem do sukcesu jest wykorzystywane w przypadku tortownic drewnianych lub silikonowych łyżek czy szpatułek. Te wykonane z metalu mogą formy uszkodzić, zwłaszcza jeśli posiadają one powłokę nieprzywierającą. Tortownice wymagają ponadto regularnego czyszczenia. Zaleca się ich ręczne mycie z udziałem delikatnych detergentów. Zrezygnować trzeba tutaj z mocnych chemikaliów i metalowych zmywaków.

Tortownic nie należy pozostawiać przez dłuższy czas w wodzie. Mogą wtedy zardzewieć. Dotyczy to przede wszystkim naczyń wykonanych z blachy ocynkowanej. Formy do pieczenia warto również przechowywać we właściwy sposób - najlepiej osobno. W zasadzie idealnie, gdy nie mają one ze sobą żadnego kontaktu. Wówczas nie trzeba się martwić o ich przypadkowe zarysowanie.

Na końcu trzeba zauważyć, że tortownice nie lubią nagłych zmian temperatury. Nie należy więc przenosić gorących naczyń na zimne powierzchnie. To spowodować może ich deformację. Przestrzeganie tych kilku podstawowych zasad nie powinno na szczęście stanowić większego problemu.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy