reklama
reklama

Proste pomysły na weekendowy obiad. Co przygotować na sobotę i niedzielę?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Pixabay

Proste pomysły na weekendowy obiad. Co przygotować na sobotę i niedzielę? - Zdjęcie główne

Nie masz pomysłu na obiad? Zainspiruj się naszymi propozycjami! | foto Pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ŁódzkieW ciągu tygodnia zazwyczaj jesteśmy zabiegani i stawiamy na szybki i prosty obiad – sobota i niedziela to dla niektórych z kolei okazja do eksperymentów w kuchni i przygotowania czegoś nowego. Jeśli jednak w ten weekend także nie chcecie spędzić na gotowaniu zbyt dużo czasu i wolcie przeznaczyć go na wypoczynek, możecie zainspirować się którąś z naszych propozycji. Przedstawiamy kilka pomysłów na prosty i szybki weekendowy obiad.
reklama

Jeśli chcecie odpocząć od mięsa lub z reguły od niego stronicie, możecie skorzystać z któregoś z przepisów na oszukane kotlety – zrobione z kaszy pęczak, bulgur, gryczanej czy jaglanej. Podane z surówką czy jako dodatek do burgerów będą świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Wariacji na temat zastępowania mięsa składnikami roślinnymi jest nieskończenie wiele. Internet to kopalnia kulinarnych inspiracji – nie musimy w stu procentach odtwarzać znalezionego przepisu. Zabawa polega na eksperymentowaniu, wymienianiu składników, przyprawianiu potrawy „po swojemu” – czasem metodą prób i błędów możemy odkryć nowe popisowe danie.  

Co przygotować na weekendowy obiad? Nie tylko rosół i schabowy

Jeśli macie ochotę na coś smacznego i kalorycznego, oto propozycja dla Was. Skierowana jest do wielbicieli przysmaków ze znanej restauracji typu fast food – domowa wersja jest jednak zdrowsza, smaczniejsza i tańsza. Kurczak w złotej, chrupiącej, pikantnej panierce sprawdzi się także jako dodatek do frytek czy pieczonych ziemniaków – łódeczek. Możemy też połączyć go z miksem kolorowych sałat i zawinąć w tortillę. Kwestię dodatków pozostawiamy Wam - macie okazję wykazać się tu kreatywnością, wedle upodobań.  Podobno przepis na kurczaka serwowanego w popularnej restauracji jest tajemnicą – jednak nie ma rzeczy niemożliwych. W sieci możemy znaleźć masę przepisów na przygotowanie tego przysmaku. Sprawdziliśmy – własnej roboty jest jeszcze lepszy!

reklama

Propozycje dla wielbicieli makaronów – te dania są szybkie, smaczne i także mogą być przedmiotem eksperymentów kulinarnych. Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta, makaron z pesto, makaron z mięsem i serem zapiekany w sosie pomidorowym... A może wolicie jednak pogotować trochę dłużej i zrobić lasagne? Pomysłów jest tyle, a tylko dwa dni! 

Gotowanie po łódzku. Przepisy z najlepszego kulinarnego bloga w Łodzi 

Szukając inspiracji obiadowych trafiliśmy na stronę łódzkiej blogerki kulinarnej Magdy Klimaczak. Na blogu Dare to cook dzieli się przepisami i fotografiami kulinarnymi, na widok których od razu zrobiliśmy się głodni. Podrzucamy pochodzące z bloga przepisy na pesto i makaron aglio e olio e peperoncino. 

reklama

Domowe pesto 

- zielone resztki: pietruszka, rukola, kolendra, bazylia ok. szklanka

- 1 ząbek czosnku

- 1 duża łyżka ziaren słonecznika

- 1 duża łyżka ziaren dyni

- 100 ml oleju słonecznikowego – olej czarny słonecznik

- 20 g parmezanu

- sól

Pestki prażymy na suchej patelni, aż będą pięknie pachniały i lekko się zrumienią. Wszystkie składniki blendujemy, lub siekamy. Pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji. Jeśli pesto jest zbyt suche, dodajemy oliwę.

Makaron aglio e olio e peperoncino 

- 2 gniazdka domowego makaronu, lub naszego ulubionego suszonego

- 4 ząbki czosnku

- 2 suszone peperoncini, lub 1 świeża

reklama

- oliwa z oliwek

- parmezan

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odlej 1 łyżkę wody i odcedź kluski. Na rozgrzaną patelnię wlej ok. 5 łyżek oliwy, dodaj pokrojony w plastry czosnek i skruszoną papryczkę peperoncino, smaż ok. minuty. Dodaj makaron i łyżkę wody spod gotowania. Podawaj gorące posypane szczodrze parmezanem i przybrane pietruszką.

 

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama