Waga piekarnicza – jakie modele proponują producenci?
Profesjonalne wagi wyróżniają się wysoką czułością (są niezwykle precyzyjne) i materiałami, z których zostały wykonane – często jest to stal nierdzewna. To materiał, który jest trwały, łatwy w czyszczeniu i może wchodzić w kontakt z żywnością. Jaka waga piekarnicza może znaleźć się w piekarni? Dystrybutor profesjonalnego sprzętu na potrzeby przemysłu spożywczego, firma Hert, sprzedaje popularne modele wag, wśród których są:
- Przenośne wagi do piekarni. To kompaktowe urządzenia, które – jak wskazuje nazwa – można przenosić z miejsca na miejsce.
- Wagi platformowe z uchwytem. Niektóre modele są uniwersalne, ponieważ umożliwiają nie tylko ważenie i ważenie kontrolne, ale też liczenie sztuk oraz sumowanie.
- Wagi z kolumną. Sprawdzają się one wszędzie tam, gdzie trzeba ważyć produkty duże objętościowo – to wagi podłogowe.
Gdzie jeszcze sprawdzi się waga do piekarni?
Jak wskazuje nazwa, waga piekarnicza jest dedykowana piekarniom – zarówno przemysłowym, jak i rzemieślniczym. W praktyce jednak urządzenie jest uniwersalne. Wagi do piekarni mogą być wykorzystywane w różnych zakładach produkcyjnych – wszędzie tam, gdzie na co dzień konieczne jest ważenie surowców, które następnie zostaną użyte do stworzenia posiłków. Są to:
- Cukiernie. Wagi wykorzystuje się zarówno na etapie przygotowywania wypieków, jak i podczas ich sprzedaży.
- Firmy zajmujące się wytwarzaniem gotowej żywności. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety pudełkowe, a oferujące je firmy muszą ściśle przestrzegać proporcji.
- Restauracje. Kontrola dostawców, kontrola gramatury wydawanych dań i monitorowanie zapasów – to przykładowe sytuacje, gdy przydaje się waga.
Waga do piekarni – dlaczego to konieczny element wyposażenia?
Podstawowym powodem jest charakter pracy w takim zakładzie – w piekarni codziennie odmierza się mąkę, sól czy drożdże potrzebne do wypieków. Aby zapewnić jakość gotowego produktu, nie wystarczy połączyć składników „na oko” – pracownicy muszą być precyzyjni. Dotyczy to również podziału ciasta na mniejsze porcje, które później zostaną uformowane w bochenki chleba. W każdej z tych sytuacji niezbędna jest solidna waga do piekarni. Dzięki jej użyciu możliwe jest pieczenie zgodnie ze sprawdzonymi recepturami, a rezultatem są pyszne wypieki o smaku dobrze znanym klientom.Waga piekarnicza przydaje się też na etapie przyjmowania zamówionych produktów – pozwala skontrolować dostawców. Dzięki kontroli można wyeliminować rozbieżności w ilości produktów w dokumentach i na magazynie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.