Reklama

Bakterie z grupy coli w wodzie

Opublikowano:
Autor:

Bakterie z grupy coli w wodzie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia W sieci wodociągu publicznego Strzegocin stwierdzono obecność bakterii grupy coli. W wielu miejscowościach gminy Kutno woda jest zdatna do picia jedynie po przegotowaniu. Sprawdź, gdzie i w jaki sposób uniknąć zakażenia.

- W wyniku badań jakości wody z sieci wodociągu publicznego Strzegocin zaopatrującego miejscowości: Boża Wola, Byszew, Dębina, Dudki, Franki Wroczyńskie, Gnojno, Grabków, Julinki, Kalinowa, Kolonia Strzegocin, Leszczynek, Leszno, Marianki, Nagodów, Nowa Wieś, Obidówek, Piwki, Siemiennik, Stanisławów, Strzegocin, Włosków, Wroczyny, Wysoka Duża, Wysoka Wielka – stwierdzono obecność bakterii grupy coli w liczbie 7 jtk/100 ml - informuje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kutnie.

Wartość parametryczna dla tych bakterii zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294) wynosi 0 jtk/100 ml.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z wymaganiami rozporządzenia MZ.

ZALECENIA MAJĄCE NA CELU MINIMALIZACJĘ ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA LUDZKIEGO
Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży oraz do celów sanitarno-bytowych (np. prac porządkowych, spłukiwania toalet).

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE