Spotkanie prowadzone przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka obejmowało część teoretyczną: informacje na temat hodowli kurczaka zagrodowego i nowoczesnej metody gotowania - sous vide oraz część praktyczną, czyli warsztaty kulinarne, w czasie których uczestnicy przygotowywali potrawy pod kierunkiem szefa kuchni.
Kolejny etap projektu to przeprowadzenie przez nauczycieli przedmiotów zawodowych dziesięciogodzinnego szkolenia, którego efektem będzie przygotowanie przez uczniów potraw - dania głównego i przystawki ciepłej lub zimnej - z wykorzystaniem wskazanych produktów. Oprócz smaku dania liczyć się będzie opis jego wykonania oraz wygląd. Zdjęcia i receptury najsmaczniejszych potraw zostaną przesłane do organizatora konkursu, który wybierze 10 najlepszych dań i zaprosi ich autorów do finału w grudniu 2017 roku.
Wizja nagród rzeczowych, a przede wszystkim kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, niewątpliwie stanowią motywację dla uczniów „Troczewskiego”, którzy wielokrotnie udowodnili, że nie brak im umiejętności kulinarnych.