Reklama

Choinki jak świeże bułeczki

Opublikowano:
Autor:

Choinki jak świeże bułeczki - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia Czym byłyby święta bez choinki? - barwnie przyozdobionej, świetlistej, wypełniającej magią każdy zakamarek domowego zacisza i trzymającej pieczę nad tajemniczymi prezentami skrytymi pod jej koroną? Bożego Narodzenia bez iglaka nie wyobrażają sobie z pewnością kutnianie i w grudniowym szale zakupów nie śmieli zapomnieć o nabyciu świątecznego drzewka. Jednym z tych, którzy zaopatrują w nie mieszkańców, jest Piotr Jóźwiak, który kontynuuje bogatą, niemal 80-letnią już tradycję rodzinną i wraz z najbliższymi prowadzi hodowlę popularnych choinek.

- Hodowla drzew iglastych to tradycja, która trwa w naszej rodzinie już od 3 pokoleń, czyli od 1938 r. Ja zająłem się tym w 1995 r., również z czystego zamiłowania. Zawsze mogę liczyć na pomoc najbliższych, którzy podzielają moją pasję - przekonuje pan Piotr.

Swoje drzewa mężczyzna hoduje na prywatnej działce na peryferiach miasta. Wśród iglaków oferowanych przez kutnianina znaleźć można świerki, jodły oraz daglezje. Które z nich zaskarbiły sobie serca mieszkańców?

- Największym zainteresowaniem cieszą się świerki. Mamy ich trzy odmiany: świerk srebrny, świerk serbski oraz świerk pospolity i to ten pierwszy jest najczęściej wybieranym przez klientów - wyjaśnia hodowca.

Jak mówi pan P. Jóźwiak, w okresie przedświątecznym nie można narzekać na brak zainteresowania, gdyż drzewka sprzedają się jak świeże bułeczki.

- Tygodniowo jest to ok. kilku tysięcy choinek. Klienci przeważnie biorą te 2-, 2,5-metrowe. Można przejść się po naszym małym lasku, wybrać sobie drzewo, a my od razu je ścinamy. Dzięki temu jest świeże, a klient wie, co kupuje - dodaje mężczyzna.

Z hodowli pana Piotra choinki trafiają prosto do doniczek, gdzie przez kilka tygodni czarują swoimi urokami. Jak zadbać o to, żeby nasze świąteczne drzewko jak najdłużej cieszyło nasze oko?

- Przede wszystkim należy je regularnie podlewać i trzymać z dala od kaloryferów i źródła ciepła. Wtedy choinka przetrwa spokojnie miesiąc bez utraty igieł - zaleca hodowca.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE