Wycofano produkt
W wyniku działań podejmowanych przez Główną Inspekcję Sanitarną (GIS) stwierdzono niepokojący fakt dotyczący żywności dostępnej w polskich sklepach. W kilku partiach mąki żytniej typ 720 chlebowej, produkowanej przez firmę Gdańskie Młyny Sp. z o.o., odnotowano przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A.
- Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. - tlumaczy GIS w ostrzeżeniu.
Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanych numerach partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Inspekcja wskazała, że problem dotknął partii mąki żytniej typ 720 chlebowej.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Gdańskie Młyny - Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kgNumery partii podlegających wycofaniu: 31485/24, 31492/24, 31495/24
Data minimalnej trwałości: 11.2024
Producent: Gdańskie Młyny Sp. z o.o., ul. Na Ostrowiu 1, 80-873 Gdańsk
Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp.k., ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Działania podjęte przez producenta i dystrybutora
Producent mąki podjął natychmiastowe kroki w celu wycofania problematycznych partii z rynku. Lidl zdecydował się na prewencyjne wycofanie mąki z dodatkowych partii, które były produkowane w tym samym czasie. Klienci Lidla zostali poinformowani o niezgodności produktów oraz zaleceniem, aby natychmiast zaprzestali ich stosowania.
- Artykuł o podanych powyżej numerach partii można zwrócić w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu. - informuje GIS w komunikacie.
Wobec zaistniałej sytuacji GIS zaleca, aby konsumenci nie spożywali mąki z wymienionych partii.
Ostrzeżenie to stanowi istotne przypomnienie dla konsumentów o konieczności zachowania czujności zastosowania produktów spożywczych. Prawidłowe i szybkie reakcje producentów oraz dystrybutorów mogą skutecznie minimalizować ryzyko dla zdrowia publicznego, dlatego tak ważne jest ścisłe przestrzeganie regulacji oraz standardów w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.