Trzy produkty wycofane ze sprzedaży
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o dwóch przyprawach, w których wykryto pałeczki salmonelli - łuskanym sezamie i majeranku. Spożycie produktów zanieczyszczonych tą bakterią bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Sezam łuskany
Data minimalnej trwałości: 01 2025
Numer partii: 23003716
Kod kreskowy: 5905617002230
Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L1400164
Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producentów o negatywnych wynikach badań powyższych produktów oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami.
Kolejne wydane przez GIS ostrzeżenie dotyczny partii kaszy jaglanej, w której wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu - chlorpiryfosu. Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: KRAW PAK Kasza jaglana, 500g
Producent: FPHU "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski
Numer partii: 2023 07 03
Data minimalnej trwałości: 19/09/2024
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Właściciel zakładu po otrzymaniu informacji o zakwestionowaniu partii kaszy jaglanej poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.