reklama

Gotowali pod okiem mistrza. Karol Okrasa spotkał się z uczniami „Troczewskiego”! (ZDJĘCIA)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Gotowali pod okiem mistrza. Karol Okrasa spotkał się z uczniami „Troczewskiego”! (ZDJĘCIA) - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
1
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WydarzeniaMoże być wzorem i inspiracją dla młodych pokoleń zakochanych w sztuce kulinarnej. Znakomity kucharz i osobowość telewizyjna, Paweł Okrasa, złożył wizytę w Zespole Szkół nr 2 w Kutnie. Spotkanie przebiegło w przyjaznej atmosferze, młodzież miała okazję podszkolić swój warsztat pod okiem mistrza kuchni, nie zabrakło też nutki zdrowej rywalizacji.
reklama

Paweł Okrasa z wizytą w kutnowksiej szkole

Kulinarna gwiazda zawitała do Kutna 21 listopada. 

- Pan Karol Okrasa to profesjonalista i perfekcjonista, który znajduje czas, by pomagać młodym ludziom, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem - pisze ekipa "Troczewskiego".  

Jak zauważa grono pedagogiczne ZS nr 2, droga zawodowa Pawła Okrasy może być inspiracją – jako najmłodszy w historii hotelu Bristol objął zaszczytne stanowisko szefa kuchni w prestiżowym miejscu na Krakowskim Przedmieściu, z sukcesem poprowadził swój pierwszy program telewizyjny „Kuchnia z Okrasą"(nagroda im. Mieczysława Orłowicza), potem przyszedł czas na „Smaki czasu z Karolem Okrasą" czy na prowadzony do dzisiaj program telewizyjny w TVP „Okrasa łamie przepisy".

reklama

 Karol Okrasa jest także jednym z założycieli „Fundacji Szefów Kuchni", której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce i poza jej granicami. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w hotelu InterContinental w Warszawie i jak zawsze po mistrzowsku łączy polskie smaki z nowoczesnymi inspiracjami.

Spotkanie, nad którego przebiegiem czuwali nauczyciele, było podzielone na dwa etapy. W pierwszej części gość odpowiedział na wiele pytań zadawanych zarówno przez młodzież, jak i przez zaproszonych uczniów z kutnowskich szkół podstawowych. Pytania dotyczyły tematu prelekcji: „Jak pasja stała się zawodem". 

Uczniowie Szkół podstawowych wysłuchali również prezentacji pt. „ Świadome jedzenie - Europejski przepis na zdrowie", przygotowanej z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Gotowania i Żywienia i zorganizowanej przez nauczycielki: panią Aleksandrę Zielińską i panią Izabelę Brodę. 

reklama

Druga część spotkania przebiegała w atmosferze inspirującej rywalizacji. Zadanie polegało na wykonaniu przez uczniów Troczewskiego potraw w konkursie zatytułowanym "Chicken Challenge". Potrawy były przygotowywane pod okiem pana Karola Okrasy, a następnie oceniane i nagradzane przez jury w składzie: Mistrz Karol Okrasa , p. Joanna Zielińska - dyrektor szkoły , p. Emilia Durka i p. Karina Karasińska - Pirowska .

Oto wyniki konkusu: 

I miejsce - „Rolada knelowa z sosem cytrynowo-miętowym i purée paprykowo-dyniowym", wykonanie : Justyna Brzezińska, Emilia Wojtczak; opiekun: pani Monika Ziębińska.
II miejsce - „Pieczona pierś z indyka podana na piedestale gruszkowym w towarzystwie flambirowanego sosu śliwkowo-żurawinowego oraz energetycznego purée marchewkowego", wykonanie: Michalina Lempke, Amelia Grochulska; opiekun: pani Aleksandra Zielińska.
III miejsce - ex aequo „Filet z kurczaka w szafranowym sosie i gruszkowe purée z chipsami z czerwonego buraka" i  wykonanie: Wiktoria Wlazińska, Mateusz Lach
opiekun: pani Izabela Broda.
III miejsce- ,,Perliczka z farszem gryczano- jabłkowym, kremem z pietruszki i sałatką z rukoli i granatem; wykonanie : Amelia Trzcińska i Mateusz Olczak. opiekun: pani Agnieszka Mularczyk.

reklama

Info: ZSn nr 2 w Kutnie

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
logo