Paweł Okrasa z wizytą w kutnowksiej szkole
Kulinarna gwiazda zawitała do Kutna 21 listopada.
- Pan Karol Okrasa to profesjonalista i perfekcjonista, który znajduje czas, by pomagać młodym ludziom, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem - pisze ekipa "Troczewskiego".
Jak zauważa grono pedagogiczne ZS nr 2, droga zawodowa Pawła Okrasy może być inspiracją – jako najmłodszy w historii hotelu Bristol objął zaszczytne stanowisko szefa kuchni w prestiżowym miejscu na Krakowskim Przedmieściu, z sukcesem poprowadził swój pierwszy program telewizyjny „Kuchnia z Okrasą"(nagroda im. Mieczysława Orłowicza), potem przyszedł czas na „Smaki czasu z Karolem Okrasą" czy na prowadzony do dzisiaj program telewizyjny w TVP „Okrasa łamie przepisy".
Karol Okrasa jest także jednym z założycieli „Fundacji Szefów Kuchni", której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce i poza jej granicami. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w hotelu InterContinental w Warszawie i jak zawsze po mistrzowsku łączy polskie smaki z nowoczesnymi inspiracjami.
Spotkanie, nad którego przebiegiem czuwali nauczyciele, było podzielone na dwa etapy. W pierwszej części gość odpowiedział na wiele pytań zadawanych zarówno przez młodzież, jak i przez zaproszonych uczniów z kutnowskich szkół podstawowych. Pytania dotyczyły tematu prelekcji: „Jak pasja stała się zawodem".
Uczniowie Szkół podstawowych wysłuchali również prezentacji pt. „ Świadome jedzenie - Europejski przepis na zdrowie", przygotowanej z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Gotowania i Żywienia i zorganizowanej przez nauczycielki: panią Aleksandrę Zielińską i panią Izabelę Brodę.
Druga część spotkania przebiegała w atmosferze inspirującej rywalizacji. Zadanie polegało na wykonaniu przez uczniów Troczewskiego potraw w konkursie zatytułowanym "Chicken Challenge". Potrawy były przygotowywane pod okiem pana Karola Okrasy, a następnie oceniane i nagradzane przez jury w składzie: Mistrz Karol Okrasa , p. Joanna Zielińska - dyrektor szkoły , p. Emilia Durka i p. Karina Karasińska - Pirowska .
Oto wyniki konkusu:
I miejsce - „Rolada knelowa z sosem cytrynowo-miętowym i purée paprykowo-dyniowym", wykonanie : Justyna Brzezińska, Emilia Wojtczak; opiekun: pani Monika Ziębińska.
II miejsce - „Pieczona pierś z indyka podana na piedestale gruszkowym w towarzystwie flambirowanego sosu śliwkowo-żurawinowego oraz energetycznego purée marchewkowego", wykonanie: Michalina Lempke, Amelia Grochulska; opiekun: pani Aleksandra Zielińska.
III miejsce - ex aequo „Filet z kurczaka w szafranowym sosie i gruszkowe purée z chipsami z czerwonego buraka" i wykonanie: Wiktoria Wlazińska, Mateusz Lach
opiekun: pani Izabela Broda.
III miejsce- ,,Perliczka z farszem gryczano- jabłkowym, kremem z pietruszki i sałatką z rukoli i granatem; wykonanie : Amelia Trzcińska i Mateusz Olczak. opiekun: pani Agnieszka Mularczyk.
Info: ZSn nr 2 w Kutnie
Komentarze (0)