Reklama

Reklama

Kulinarne wyzwanie dla "Troczewskiego"

Opublikowano: 18 października 2017 17:13
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wydarzenia W VII edycji projektu nie zabrakło ZSZ nr 2 w Kutnie. Już jutro nauczyciele uczący tam przedmiotów zawodowych wyjeżdzają do Warszawy na dwudniowe warsztaty, by potem móc przygotować swych uczniów do konkursu.

Reklama

Do udziału w projekcie zaproszono tylko 12 szkół z Polski, więc jest to ogromne wyróżnienie dla "Troczewskiego". Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie dania głównego, którego bazą miały być: kurczak zagrodowy, dynia i produkty regionalne oraz przesłanie przepisu komisji konkursowej. Uczestniczki konkursu, nauczycielki przedmiotów zawodowych - Emilia Durka i Anna Sujecka - zainteresowały jurorów daniem o jakże ciekawej nazwie: Delikatny filet z kurczaka zagrodowego, żywionego wyłącznie karmą roślinną, podany w towarzystwie flambirowanej dyni oraz sosu malinowego z wyraźnym powiewem imbiru, energetycznie uzupełniony puree z topinamburu.

Po powrocie nauczycielki przeprowadzą z uczniami warsztaty kulinarne mające na celu przygotowanie ich do konkursu. Jeśli przyrządzone przez uczniów "Troczewskiego" potrawy przypadną do gustu jury, to młodzież weźmie udział w finale, który odbędzie się w grudniu tego roku w Warszawie. Udział nauczycieli ZSZ nr 2 w projekcie umożliwi zdobycie nowych doświadczeń oraz potwierdzi zaangażowanie w pracę z młodzieżą.

Organizatorami "Gotuj lokalnie" są: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Agencja Rynku Rolnego, Akademia Kulinarna Marcina Budynka oraz Fundacja Klub Szefów Kuchni.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)