Salmonella w przekąskach z Kauflandu
Państwowa Inspekcja Sanitarna, w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 3 stycznia tego roku, zajęła się sprawą chałwy sezamowej K-Classic, która trafiła do sklepów sieci Kaufland. Ustalono, że że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca.
Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta, w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp.
- W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się jednak podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii - informuje GIS.
Chodzi o: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg, nr partii: 12.09/2, data minimalnej trwałości: 12.03.2025; K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g, nr partii: 12.10/1K, data minimalnej trwałości: 12.04.2025.
Sanepid ostrzega, że spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze działania wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W przypadku uzyskania informacji o zanieczyszczeniu innych produktów będą publikowane kolejne ostrzeżenia publiczne.
Wyłączny dystrybutor chałwy marki K-Classic tj. sieć Kaufland już w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. wycofał ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta - Elis Ali Eski, produkty objęte niniejszym ostrzeżeniem nie są już dostępne w sklepach Kaufland.
Kaufland zapewnia, że wszystkie produkty marki K-Classic pochodzące od dostawcy Elis Ali Eski, objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na nr partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktów, nie powinni ich spożywać.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Info: GIS
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.