reklama
reklama

Kutnowska młodzież uczy się od mistrza. Wyjątkowe smaki i zapachy w "Troczewskim" [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Kutnowska młodzież uczy się od mistrza. Wyjątkowe smaki i zapachy w "Troczewskim" [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
83
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WydarzeniaZespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie ma dzisiaj wyjątkowego gościa. To wysokiej klasy szef kuchni, który dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z uczniami tej placówki.
reklama

Mistrz kuchni Marcin Budynek w kutnowskim ZS nr 2

Do ZS nr 2 w Kutnie przyjechał Marcin Budynek, który prowadzi tam zajęcia w ramach swojej Akademii Kulinarnej.

Zdecydowanie najciekawszą częścią dzisiejszych odwiedzin szefa kuchni w „Troczewskim” były warsztaty kulinarne. W ich trakcie uczniowie pod okiem Marcina Budynka przygotowywali niezwykle apetycznie wyglądające, aromatyczne i smakowite specjały.

reklama

- W mury „Troczewskiego”, z programem informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób”, zawitał znany kucharz Marcin Budynek. Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso” przy wsparciu Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego głównym celem jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa - opisuje Zespół Szkół nr 2

Pierwsza część warsztatów to prelekcja wygłoszona przez Marcina Budynka, której wysłuchała młodzież „Troczewskiego”. Druga zaś to szkolenie praktyczne dwudziestu wybranych uczniów, którzy przygotowywali dania z drobiu pod czujnym okiem mistrza i jego asystentów: Mateusza Poniatowskiego i Kamila Babkowskiego.

reklama

Wykonanie potraw odbywało się na oczach zaproszonych gości – uczniów szkół podstawowych z Kutna, Gołębiewka, Krośniewic i Sierakówka. Uczniowie uczestniczący w projekcie otrzymali certyfikaty i upominki. 

Warto wspomnieć, że miniona wizyta Marcina Budynka w murach „Troczewskiego” nie była pierwszą, ale też na pewno nie ostatnią.

Koordynatorem warsztatów była Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Monika Gasik oraz Mariola Dębowska.

reklama

Marcin Budynek to mistrz kulinarny specjalizujący się w kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu. 

- Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , Radia Zet i Rmf Fm – opisuje strona internetowa kucharza.

Marcin Budynek to wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. 

Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i Rpa. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.

- Uczył się m.in. u Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. „Kreator Smaku”, „Złota Patelnia”, „Dania Wigilijne”. Współautor wielu książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską – wylicza jego strona internetowa.

Mistrz kuchni otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama