Mistrz kuchni Marcin Budynek w kutnowskim ZS nr 2
Do ZS nr 2 w Kutnie przyjechał Marcin Budynek, który prowadzi tam zajęcia w ramach swojej Akademii Kulinarnej.
Zdecydowanie najciekawszą częścią dzisiejszych odwiedzin szefa kuchni w „Troczewskim” były warsztaty kulinarne. W ich trakcie uczniowie pod okiem Marcina Budynka przygotowywali niezwykle apetycznie wyglądające, aromatyczne i smakowite specjały.
- W mury „Troczewskiego”, z programem informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób”, zawitał znany kucharz Marcin Budynek. Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso” przy wsparciu Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego głównym celem jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa - opisuje Zespół Szkół nr 2
Pierwsza część warsztatów to prelekcja wygłoszona przez Marcina Budynka, której wysłuchała młodzież „Troczewskiego”. Druga zaś to szkolenie praktyczne dwudziestu wybranych uczniów, którzy przygotowywali dania z drobiu pod czujnym okiem mistrza i jego asystentów: Mateusza Poniatowskiego i Kamila Babkowskiego.
Wykonanie potraw odbywało się na oczach zaproszonych gości – uczniów szkół podstawowych z Kutna, Gołębiewka, Krośniewic i Sierakówka. Uczniowie uczestniczący w projekcie otrzymali certyfikaty i upominki.
Warto wspomnieć, że miniona wizyta Marcina Budynka w murach „Troczewskiego” nie była pierwszą, ale też na pewno nie ostatnią.
Koordynatorem warsztatów była Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Monika Gasik oraz Mariola Dębowska.
Marcin Budynek to mistrz kulinarny specjalizujący się w kuchni polskiej w nowatorskim wydaniu.
- Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , Radia Zet i Rmf Fm – opisuje strona internetowa kucharza.
Marcin Budynek to wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie.
Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i Rpa. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.
- Uczył się m.in. u Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. „Kreator Smaku”, „Złota Patelnia”, „Dania Wigilijne”. Współautor wielu książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską – wylicza jego strona internetowa.
Mistrz kuchni otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.