Inaugurację warsztatów prowadził Grzegorz Schreiber, Marszałek Województwa Łódzkiego. W rozpoczęciu cyklu uczestniczył starosta Daniel Kowalik, który próbował przygotowanej zalewajki z greckim serem halloumi.
- Jesteśmy niezmiernie dumni, że inauguracja projektu odbyła się w szkole dla której organem prowadzącym jest Powiat Kutnowski. Uczniowie Troczewskiego znani są z licznych osiągnięć w konkursach kulinarnych. Mam nadzieję, że uzyskane dziś umiejętności pomogą młodzieży, gdy ponownie będzie stawała w szranki w kolejnych zawodach – mówi Daniel Kowalik.
Zajęcia prowadzone są przez renomowanego kucharza Tomasza Tracza, który razem z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z Województwa Łódzkiego.
Dań przygotowanych przez icznió kosztował także Zbigniew Linkowski, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Łódzkiego
- Przygotowana przez uczniów zalewajka w nowoczesnej odsłonie, zupa szczawiowa i łopatka z dzika z kluskami żelaznymi, a na deser sernik z bryndzą były fenomenalne. Uczniowie pokazali ogromny talent kulinarny. W całym województwie będzie aż 10 takich spotkań w szkołach gastronomicznych a tematem są „cztery pory roku w kuchni”. Chcemy promować tradycje kulinarne województwa łódzkiego – mówi Zbigniew Linkowski.
Info: powiat kutnowski
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.