Oświadczenia majątkowe starosty bez zarzutów. Prokuratura umorzyła postępowanie

Opublikowano: pon, 23 lis 2015 10:36

Oświadczenia majątkowe starosty bez zarzutów. Prokuratura umorzyła postępowanie - Zdjęcie główne

Wydarzenia Prokuratura Rejonowa w Łęczycy umorzyła postępowanie w sprawie oświadczeń majątkowych starosty kutnowskiego, Krzysztofa Debicha. Jak wyjaśnia prokurator, w toku prowadzonego dochodzenia, nie wykryto znamion umyślnego złożenia fałszywego oświadczenia, jakiego miałby się dopuścić podejrzany.

Przypomnijmy, że sprawa dotyczyła nieumieszczenia przez Krzysztofa Debicha w oświadczeniach majątkowych informacji o tym, że pełnił funkcję prezesa kutnowskiej fabryki samochodów osobowych Syrena S.A. oraz rzekomego zatajenia dochodów, jakie czerpał z tego tytułu. Zawiadomienie w połowie marca trafiło do Centralnego Biura Antykorupcyjnego, to w kwietniu skierowało je do Prokuratury Rejonowej w Kutnie.

Sprawa została przekazana do łeczyckiej prokuratury w celu uniknięcia podejrzeń dotyczących prawidłowości przebiegu postępowania. Rozpatrywany był zarzut związany z jednym z oświadczeń.

Prokuratura w Łęczycy informuje, że po sprawdzeniu wszystkich oświadczeń majątkowych starosty, nie znaleziono dowodów na umyślność złożenia nieprawdziwego oświadczenia i postępowanie zostało umorzone.

- Śledztwo zostało umorzone 30 października. Prokuratura rozpatrywała cztery aspekty sprawy. W przypadku trzech dochodzenie zostało umorzone ze względu na brak dowodów na popełnienie przestępstwa, natomiast w przypadku czwartego nie stwierdzono winy podejrzanego - infromuje prokurator Robert Podlasiak.

Komentarze (0)