Od dziś:
- czynne są zakłady fryzjerskie i kosmetyczne (w rygorze sanitarnym - wytyczne poniżej),
- otwarte są restauracje, bary, kawiarnie (w wydzielonej strefie gastronomicznej, w środku i na zewnątrz wytyczne poniżej),
- zmienia się limit pasażerów w transporcie publicznym - 30% wszystkich miejsc siedzących i stojących w pojeździe,
- 1 osoba na 10 metrów kwadratowych w kościele (od 17 maja),
- możliwość prowadzenia zajęć praktycznych w szkołach policealnych,
- 30% wszystkich miejsc siedzących lub stojących dla normy,
- 1 osoba na 10m2 od 17 maja w kościele,
- możliwość prowadzenia zajęć praktycznych w szkołach policealnych,
- więcej osób na boiskach,
- można też korzystać z hal sportowych - z ograniczeniem liczby osób.
Zalecenia:
Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:
- obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);
- używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
- przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.
Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.