Reklama

Otwarte restauracje, bary i salony fryzjerskie. Dziś rusza III etap rozmrażania gospodarki!

Opublikowano:
Autor:

Otwarte restauracje, bary i salony fryzjerskie. Dziś rusza III etap rozmrażania gospodarki! - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wydarzenia Dzisiaj wchodzi w życie, ogłoszony w ubiegłym tygodniu, kolejny etap rozmrażania polskiej gospodarki. Od teraz skorzystać można m.in z usług fryzjerskich i kosmetycznych, zmniejszony zostaje także rygor dotyczący obrzędów religijnych, czy w transporcie publicznym.

Od dziś:

  • czynne są zakłady fryzjerskie i kosmetyczne (w rygorze sanitarnym - wytyczne poniżej),
  • otwarte są restauracje, bary, kawiarnie (w wydzielonej strefie gastronomicznej, w środku i na zewnątrz wytyczne poniżej),
  • zmienia się limit pasażerów w transporcie publicznym - 30% wszystkich miejsc siedzących i stojących w pojeździe,
  • 1 osoba na 10 metrów kwadratowych w kościele (od 17 maja),
  • możliwość prowadzenia zajęć praktycznych w szkołach policealnych,
  • 30% wszystkich miejsc siedzących lub stojących dla normy,
  • 1 osoba na 10m2 od 17 maja w kościele,
  • możliwość prowadzenia zajęć praktycznych w szkołach policealnych,
  • więcej osób na boiskach,
  • można też korzystać z hal sportowych - z ograniczeniem liczby osób.

Zalecenia:

Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:

  • obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);
  • używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
  • przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE