Reklama

Pikle warzywne z serowym akompaniamentem

Opublikowano:
Autor:

Pikle warzywne z serowym akompaniamentem - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wydarzenia Czym są pikle? To niebiańskie w smaku przetwory z ogórków, z dodatkiem innych warzyw, w tym: dyni, marchewki, cebuli, pomidorów, papryki, czosnku. Wyjątkowy smak zyskują dzięki aromatycznym przyprawom i marynacie, a do posiłków sprawdzą się idealnie zamiast tradycyjnej sałatki.Dlaczego warto wkomponować pikle do jesiennego jadłospisu? Czy fani wykwintnych serów będą mogli połączyć te smaki? Oto kilka kulinarnych inspiracji.//

Jesień zamknięta w słoikach

Za co uwielbiamy pikle? Przede wszystkim za to, że przygotowując je latem lub jesienią ze świeżych, dostępnych na wyciągnięcie ręki warzyw, możemy cieszyć się ich smakiem w dowolnym momencie. To ważne także dla zdrowia, gdyż warto zapewnić sobie na co dzień warzywne dodatki do posiłków, tym bardziej domowe, sporządzone według tradycyjnej receptury. Pikle są przeważnie serwowane do obiadu, świetnie komponują się z przeróżnymi daniami mięsnymi - od mielonych kotletów, po wykwintne pieczenie. Wegetarianie natomiast chętnie dodają je do dań z kasz, grzybów czy strączków. Możliwości jest co nie miara! Zapraszamy do zapoznania się z propozycjami, które powstały we współpracy z serwisem castellocheese.com/pl-pl/

Coś na duży głód

Zacznijmy od ukłonu w stronę tradycji, czyli pikle jako dodatek do dań mięsnych. Do takiej potrawy warto dobrać gatunkowy ser pleśniowy i podczas pieczenia lub smażenia położyć cienkie plasterki na mięsne rarytasy. Idealnie w tej roli sprawdzi się delikatny ser, przełamany wyrazistą przyprawą, taki jak Castello White z zielonym pieprzem. Mięso i ser to zestaw dosyć tłusty, dlatego kwaskowate pikle okażą się idealnym dodatkiem. Przejdźmy jednak do konkretnych pomysłów. Co powiesz na delikatne filety z kurczaka, nadziewane serem z niebieską pleśnią i pokruszonymi orzechami dowolnego gatunku? Takie filety, smażone w chrupiącej panierce, będą idealnie smakowały w towarzystwie pikli. Jeśli uwielbiasz drób, na jesienny obiad upiecz roladki z indyka, nadziewane serem pleśniowym. Zapowiada się ciekawie? Przygotuj do dania aromatyczny sos pieczarkowy, a całość podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem i, oczywiście, jesiennymi piklami.

Placek i spółka

Co robisz, kiedy nie masz pomysłu na obiad? Na przykład placki ziemniaczane, cebulowe albo naleśniki. Jeśli jednak masz pod ręką słoik wypełniony piklami, możesz podać je inaczej niż zwykle. Zacznijmy od naleśników. Na gotowy, jeszcze ciepły placek, połóż kawałki sera pleśniowego - możesz wybrać swój ulubiony, zarówno miękki z białą pleśnią, jak i nieco twardszy, z pleśnią niebieską, jak Castello Creamy Blue, a na koniec wyłóż warzywną sałatkę ze słoika. Zawiń naleśniki i przekonaj się, że odkryjesz zupełnie nowy smak! Kolejnym pomysłem na przeobrażenie tradycyjnego dania w prawdziwą ucztę są placki ziemniaczane, podane w nowy sposób. Pod koniec smażenia połóż na plackach plasterki sera pleśniowego. Całość udekoruj kleksem sosu pomidorowego i krojonymi piklami.

W poszukiwaniu nowych smaków warto udać się do Meksyku, skąd pochodzą kolejne z uwielbianych nad Wisłą placków. Mowa oczywiście o tortilli. Jak przygotować ją inaczej niż zwykle? Posmaruj placek pastą warzywną, na przykład na bazie cieciorki lub fasoli. Jeśli jej nie masz, użyj sosu pomidorowego. Następnie połóż listek sałaty, plastry upieczonego kurczaka, plastry sera pleśniowego oraz pikle: ogórek, paprykę, cebulę. Dodaj posiekaną pietruszkę albo ulubioną przyprawę. Zawiń tortillę i... zajadaj się do woli!

Burger z niespodzianką

Pojawiły się już połączenia sera pleśniowego z piklami i drobiem. Teraz czas na pyszną wołowinę. Burgery, uchodzące jeszcze parę lat temu za tani, nieciekawy fast food, teraz wróciły do łask, a wokół powstaje coraz więcej punktów gastronomicznych, specjalizujących się właśnie w serwowaniu amerykańskich bułek. Największą satysfakcję sprawia jednak wykonanie takiego dania samodzielnie. Duże znaczenie ma oczywiście dobrej jakości, delikatne mięso wołowe. Kiedy już usmażysz swoje burgery i położysz na połówce bułki, pojawia się dylemat, co do nich dodać. Otóż tym razem przetestuj wersję z plastrami aromatycznego sera w złotawej skórce, na przykład Castello Golden, a do tego z sałatką z pikli, która dopełni dzieła. Polej całość ulubionym sosem i przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!

Jesienią i zimą sięgaj po pikle jak najczęściej - pamiętaj, że najlepsze są zawsze te, z domowej spiżarni.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE