reklama
reklama

Sanepid w kutnowskim KFC. Co wykazały kontrole?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: poglądowe/KCI

Sanepid w kutnowskim KFC. Co wykazały kontrole? - Zdjęcie główne

Sanepid w kutnowskim KFC. Co wykazały kontrole? | foto poglądowe/KCI

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WydarzeniaZ pewnością nie tak wyglądać miały pierwsze miesiące KFC w Kutnie. Gdy długo wyczekiwane otwarcie restauracji w naszym mieście wreszcie stało się faktem, częściej od zachwytów usłyszeć można jęki zawodu. Choć chętnych na kurczaki z Kentucky pod Galerią Różaną nie brakuje, wielu klientów narzeka na jakość usług i wydawanych potraw, a upust swoim emocjom konsumenci dają w mediach społecznościowych. Niektórzy nawoływali wręcz o kontrole sanepidu. I - jak się okazuje - inspekcja sanitarna gościła w KFC już kilka razy. Czy klienci rzeczywiście mają powody do utyskiwań?
Reklama lokalna
reklama

Wielkie oczekiwanie, jeszcze większe rozczarowanie?

 

Był 11 grudnia 2023 roku, godz. 11.00, gdy przez drzwi restauracji przy ul. Kościuszki przelała się pierwsza fala klientów. Na ten moment czekali od co najmniej roku, gdy pojawiły się oficjalne informacje na temat otwarcia KFC w Kutnie.

Rzeczywistość okazała się jednak zgoła inna niż można było przypuszczać. Już kilka dni po oficjalnym otwarciu pojawiały się pierwsze niepochlebne komentarze pod adresem jakości usług świadczonych w restauracji. Co prawda początki zwykle bywają trudne, lecz i obecnie wiele spośród opinii konsumentów raczej nie napawałoby dumą Harlanda Sandersa.

Komentarze na temat kutnowskiego KFC już wcześniej docierały bezpośrednio do naszej redakcji, w głównej mierze pojawiają się jednak w mediach społecznościowych.

reklama

Internauci regularnie zwracają uwagę na nieświeże, niedopieczone lub niedosmażone dania, dzieląc się swoimi doświadczeniami m.in. na facebookowej Grupie Kutno. Ostatni post dotyczący KFC pojawił się 21 maja, wywołując lawinę komentarzy. Niestety, w dużej mierze skrajnie negatywnych.

- Bleeeeeeee ja tam. Nigdy nic nie zamówię raz zamówiłam i to był ostatni raz. Jedzenie pomylone i w dodatku surowe [...] Ci ludzie co tam pracuja chyba mieli slabe szkolenie, wszystko jakies danie niedopieczone niedosmazone.bez smaku. [...] - czytamy na Grupie Kutno - Raz byłem więcej nie pójdę, to co się tam dzieje to tragedia [...] 2 razy jadłam, za pierwszym razem niestety moje ulubione skrzydełka i filety były surowe.. Za drugim razem był czas ,kiedy te sery rozgrzewające królowały no i niestety (kto wie może mają tak smakować) ale były suche, bezpłciowe w smaku i śmierdziały jak stare skarpety [...] Niestety też stwierdzam że z tym KFC jest coś nie tak za każdym razem kiedy byliśmy nie dosyć że czas oczekiwania jest po prostu bardzo bardzo długi to niestety dwa razy Skończyło się to dużym bólami brzucha wszystko było tak tłuste że olej pływał na dni kubełka popalone i brzydko pachnące -  piszą kolejni.  

reklama

A to tylko część opublikowanych pod postem komentarzy. Wśród nich pojawiały się również zapytania o ewentualne kontrole inspekcji sanitarnej. I takie miały już miejsce trzy razy. 

 

Kontrole sanepidu w KFC

 

O sprawę pojawiających się, niekorzystnych opinii na temat kutnowskiej restauracji, zapytaliśmy w biurze prasowym AmRest, operatora restauracyjnego, do którego należy m.in. KFC. Jak na razie nie uzyskaliśmy oficjalnego komentarza. Długo nie musieliśmy za to czekać na odpowiedź z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. 

reklama

Jak się dowiadujemy, obiekt gastronomiczny KFC jest pod nadzorem sanitarnym od 22 listopada 2023 roku, kiedy przeprowadzono pierwszą kontrolę. Kolejna miała miejsce w marcu 2024. Co wykazały kontrole?

- Kontrole prowadzone w obiekcie zarówno w listopadzie 2023, jak i w marcu br. nie wykazały nieprawidłowości. Obiekt prowadzi produkcję żywności zgodnie z wymaganiami w zakresie Dobrych Praktyk Higienicznych, Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz obowiązującego systemu jakości - HACCP - informuje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kutnie, dr inż. Celina Marciszewska - Od momentu rozpoczęcia działalności restauracji KFC do PPIS w Kutnie nie wpłynęła żadna interwencja, nawet anonimowa od klientów obiektu na jakość serwowanych potraw - dodaje szefowa sanepidu. 

W związku z pojawiającymi się opiniami konsumentów i naszym zapytaniem, kontrola interwencyjna odbyła się także dzisiaj, tj. 28 maja. W jej trakcie zostały między innymi szczegółowo sprawdzone: sposób i warunki obróbki termicznej potraw (tj. sposób smażenia) z pomiarem temperatury wewnątrz mięsa i stopnia wysmażenia, jakość, warunki magazynowania i terminy przydatności do spożycia wszystkich stosowanych w produkcji dań surowców, wewnętrzne procedury w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności. Podczas kontroli znów nie stwierdzono nieprawidłowości.

W czym więc tkwi problem kutnowskiego KFC? Jak do sprawy odniesie się biuro prasowe operatora restauracji? Do tematu wrócimy. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama