O patowej sytuacji w zakładzie pisaliśmy ostatnio w artykule Kutnowski Exdrob w Polsacie, jest donos do prokuratury a także Exdrob zwolni prawie 100 osób. „To element naprawy sytuacji ekonomicznej”.
Nowym właścicielem Exdrobu będzie firma Cedrob S.A.
- Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po przeprowadzeniu postępowania antymonopolowego wszczętego na wniosek Cedrob S.A. z siedzibą w Ujazdówku wydaje zgodę na dokonanie koncentracji, polegającej na nabyciu przez Cedrob S.A. z siedzibą w Ujazdówku części mienia Kutnowskich Zakładów Drobiarskich Exdrob S.A. w restrukturyzacji z siedzibą w Kutnie - czytamy w decyzji wydanej przez Marka Niechciała, prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
W lipcu ub.r. prezes Cedrobu Andrzej Goździkowski na łamach portalu portalspozywczy.pl zapowiadał powstanie w centrum Polski największej i najnowocześniejszej rzeźni drobiu wodnego.
- Być może będzie to Kutno, być może nie. Jeśli będzie, to nie dlatego, że tam jest już zakład, tylko dlatego, że jest to dobra lokalizacja w środku Polski. Jeśli dojdziemy do porozumienia i staniemy się właścicielem pozostałości po Exdrobie to tak, a jeśli nie to zbudujemy na zielonym polu. Exdrob ma swoje problemy i w tej chwili pomagamy Exdrobowi trwać. Natomiast Cedrob tych problemów nie rozwiąże. To, co jest obecnie w Exdrobie, jeśli ostatecznie kupimy ten zakład, zostanie zniesione, a na tym miejscu będzie pobudowane to, co powinno być, czyli nowoczesna rzeźnia - czytamy na portalu.
Firma Cedrob S.A., największy w Polsce producent mięsa drobiowego, piskląt oraz paszy na rynku polskim, rozpoczęła swoją działalność na początku lat 90-tych. Wówczas zostały otwarte Ciechanowskie Zakłady Drobiarskie Cedrob S.A., w których skład weszły Zakład Mięsa Drobiowego w Ciechanowie oraz Wylęgarnia Piskląt w Mławie. W 1997 r. firma wykupiła Zakłady Drobiarskie w Niepołomicach, specjalizujące się w wytwarzaniu wysokiej jakości mięsa z gęsi - produktu przeznaczonego głównie na cele eksportowe. Działalność Cedrob S.A. koncentruje się na produkcji i sprzedaży mięsa z kurczaka, kury oraz gęsi. Wytwarzane są one przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii.