reklama
reklama

Świąteczny klimat z Kołami Gospodyń Wiejskich. Przygotowano niesamowite wielkanocne stoły

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Świąteczny klimat z Kołami Gospodyń Wiejskich. Przygotowano niesamowite wielkanocne stoły - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
40
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WydarzeniaWielkimi krokami zbliżamy się najważniejszych chrześcijańskich świąt. Z tej okazji władze Gminy Kutno zaprosiły Koła Gospodyń Wiejskich do przygotowania tradycyjnych wielkanocnych stołów.
reklama

Czuć już Święta, wszystko dzięki KGW

Prezentacja Najpiękniejszych Stołów Wielkanocnych w zespole dworsko-parkowym w Leszczynku stała się tradycją Gminy Kutno. 

Dzisiaj Koła Gospodyń Wiejskich rywalizują właśnie w konkursie na stół, który najbardziej przyciąga uwagę. Trzeba jednak podkreślić, że wszystkie przygotowane stanowiska prezentują się niesamowicie o czym możecie się przekonać przeglądając poniższą galerię zdjęć.

reklama

Wydarzeniu towarzyszy zapach rzeżuchy i tradycyjnych świątecznych potraw. Dzisiejsza prezentacja cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców, a sala w dworku dosłownie pęka w szwach.

Obecni są przedstawiciele władz gminy na czele z Wójtem Michałem Łuczakiem, a także m.in. Marszałek Województwa Łódzkiego Joanna Skrzydlewska, Przewodnicząca Sejmiku Województwa, Małgorzata Grabarczyk, czy Wiceprzewodniczący Rady Powiatu - Artur Gierula.

- Spotykamy się w świątecznej atmosferze, barwnej scenografii. Znajdujemy się w XIX-wiecznym, romantycznym dworze, który przeszedł renowację. Prawie dekadę temu pozyskaliśmy środki, aby ta modernizacja była możliwa i aby to miejsce służyło mieszkańcom w taki właśnie sposób – mówił Michał Łuczak przypominając, że remont dworku był możliwy dzięki wsparci władz województwa.

reklama

Wracając do kulis dzisiejszego wydarzenia - koła gospodyń wiejskich drobiazgowo zadbały o każdy, nawet najmniejszy detal. 

- Pragę podziękować za zaproszenie na dzisiejsze wyjątkowe, jakże smaczne wydarzenie. Jak patrzę na to jak wyglądają poszczególne stoły to jestem przekonana, że te wszystkie potrawy są bardzo smaczne, ale też wymagały ogromu pracy – podkreślała Joanna Skrzydlewska.

Jak mówiły nam KGW, na wielkanocnym stole przede wszystkim nie może zabraknąć jajek symbolizujących odrodzenie, wędlin symbolizujących bogactwo i zakończenie postu. Na stole wielkanocnym musi pojawić się baba wielkanocna i sałatki.

reklama

Świąteczny jadłospis byłby niekompletny bez żurku z kiełbasą i jajkiem, pieczonej białej kiełbasy, czy faszerowanych jajek, a także świątecznych wypieków, takich jak serniki i ciastka.

Warto, by na stole pojawiły się różne jajeczne pasty, typowo wielkanocne sałatki z jajkiem i pieczarkami, tradycyjnie upieczony chleb na zakwasie, pasztet z królika, pieczony i wędzony schab.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo