Czy korzystanie z kuchenki mikrofalowej jest zdrowe? Zwolennicy teorii spiskowych twierdzą, że nie jest, że mikrofale mogą szkodzić zdrowiu, gdy znajdujemy się w pobliżu działającego urządzenia albo że żywność traci składniki odżywcze. W rzeczywistości mikrofalówka szkodzi nam nie bardziej niż telefon komórkowy, a przecież komórkę mamy nieustannie przy sobie, a mikrofalówkę użytkujemy zaledwie raz na jakiś czas. Co do utraty witamin to należy zdawać sobie sprawę z faktu, że każda obróbka cieplna sprawia, że produkty spożywcze tracą jakąś część witamin i minerałów.
Dla zwolenników szybkiego przyrządzania ciepłych posiłków specjaliści morele.net rekomendują również opiekacze. Warto przyjrzeć się bliżej tej grupie urządzeń, które umożliwiają przygotowanie kanapek na gorąco, a nawet gofrów (jeśli wybierzemy model wielofunkcyjny).
Opiekacz to urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Co do jego działania, nikt nie ma żadnych wątpliwości, że nie wpływa na nasze zdrowie w negatywny sposób. Kanapki na gorąco to świetna przekąska, która może być aromatyczna i pełnowartościowa – wystarczy sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo, warzywa, dobrej jakości sery lub chude mięso z kurczaka. Taki posiłek zastąpi kolację, a nawet obiad, gdy zupełnie zabraknie nam czasu na gotowanie od podstaw.
Zdrowe żywienie nie zawsze zależy od ilości czasu, jaką możemy spędzić w kuchni. W dużej mierze jest uzależnione od tego, po jakie produkty sięgamy. Nie ważne, czy stoimy nad garnkami przez dwie godziny dziennie, czy tylko podgrzewamy domowe leczo w kuchence mikrofalowej. Liczy się skład spożywanej żywności oraz fakt, z jakich produktów powstała. Jeśli odgrzewamy domowe jedzenie możemy mieć pewność, że jest zdrowe i pożywne, a w przypadku kupnych produktów wystarczy zwrócić baczną uwagę na etykietę i nie dać się zwieść dobrze brzmiącym hasłom marketingowym.