Reklama

Szybkie przyrządzenie dań a nasze zdrowie

Opublikowano:
Autor:

Szybkie przyrządzenie dań a nasze zdrowie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wydarzenia Gotowanie, podgrzewanie i przyrządzanie posiłków jest zazwyczaj dosyć pracochłonne. Przy codziennych obowiązkach, pracy, zajęciach dodatkowych i sprawunkach trudno wygospodarować wiele czasu na gotowanie skomplikowanych potraw. Nic dziwnego, że wiele osób sięga po wygodne rozwiązanie, jakim jest odgrzewanie produktów przygotowanych wcześniej lub przyniesionych prosto ze sklepu. Jaki to może mieć wpływ na nasze zdrowie?

Żywność przetworzona ma obecnie bardzo złą renomę, ale nie warto jej całkowicie odrzucać. Potrawy dostępne na sklepowych półkach mogą być wartościowe i pożywne. Jeśli tylko poświęcimy kilka chwil na porównanie ich składów i wybierzemy produkt pozbawiony zbędnych zapychaczy, emulgatorów i konserwantów, nie będzie się wiele różnił od tego, który przygotowalibyśmy samodzielnie w domu. Posiłki tego typu można w szybki i łatwy sposób odgrzać w piekarniku, na kuchence lub za pomocą kuchenki mikrofalowej. Szczególnie to ostatnie rozwiązanie jest sposobem na dużą oszczędność czasu. Kuchenka mikrofalowa pozwala na odgrzanie posiłku w kilka chwil. Potrawy przyrządzanej w ten sposób nie trzeba mieszać, pilnować i próbować – wystarczy włożyć porcję do mikrofalówki i zaprogramować w urządzeniu określony czas podgrzewania. Kuchenka mikrofalowa przydaje się nie tylko przy odgrzewaniu sklepowych dań, ale także w wielu innych sytuacjach. Jednym ze sposobów na oszczędność czasu jest gotowanie większych porcji na kilka dni. Wystarczy wówczas odgrzać przygotowaną potrawę w kuchence mikrofalowej. To rozwiązanie sprawdza się znakomicie w domach, w których poszczególni domownicy wracają i wychodzą o różnych porach i trudno ustalić jedną, wspólną porę posiłku.

Czy korzystanie z kuchenki mikrofalowej jest zdrowe? Zwolennicy teorii spiskowych twierdzą, że nie jest, że mikrofale mogą szkodzić zdrowiu, gdy znajdujemy się w pobliżu działającego urządzenia albo że żywność traci składniki odżywcze. W rzeczywistości mikrofalówka szkodzi nam nie bardziej niż telefon komórkowy, a przecież komórkę mamy nieustannie przy sobie, a mikrofalówkę użytkujemy zaledwie raz na jakiś czas. Co do utraty witamin to należy zdawać sobie sprawę z faktu, że każda obróbka cieplna sprawia, że produkty spożywcze tracą jakąś część witamin i minerałów.

Dla zwolenników szybkiego przyrządzania ciepłych posiłków specjaliści morele.net rekomendują również opiekacze. Warto przyjrzeć się bliżej tej grupie urządzeń, które umożliwiają przygotowanie kanapek na gorąco, a nawet gofrów (jeśli wybierzemy model wielofunkcyjny).

Opiekacz to urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Co do jego działania, nikt nie ma żadnych wątpliwości, że nie wpływa na nasze zdrowie w negatywny sposób. Kanapki na gorąco to świetna przekąska, która może być aromatyczna i pełnowartościowa – wystarczy sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo, warzywa, dobrej jakości sery lub chude mięso z kurczaka. Taki posiłek zastąpi kolację, a nawet obiad, gdy zupełnie zabraknie nam czasu na gotowanie od podstaw.

Zdrowe żywienie nie zawsze zależy od ilości czasu, jaką możemy spędzić w kuchni. W dużej mierze jest uzależnione od tego, po jakie produkty sięgamy. Nie ważne, czy stoimy nad garnkami przez dwie godziny dziennie, czy tylko podgrzewamy domowe leczo w kuchence mikrofalowej. Liczy się skład spożywanej żywności oraz fakt, z jakich produktów powstała. Jeśli odgrzewamy domowe jedzenie możemy mieć pewność, że jest zdrowe i pożywne, a w przypadku kupnych produktów wystarczy zwrócić baczną uwagę na etykietę i nie dać się zwieść dobrze brzmiącym hasłom marketingowym.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE