Pod Kutnem kultywują polskie tradycje =
Ciasto drożdżowe ze śliwką węgierką, sernik na zwarzonym mleku, ciasto na maślance z owocami, staropolski jabłecznik z szarej renety ,babka gotowana, tradycyjny mannowiec z miodem zwany Michałkiem… Tych i wielu innych pysznych wypieków można było spróbować w sobotę (18 maja) we Wroczynach pod Kutnem.
Przygotowano tutaj staropolskie ciasta i słodkie przysmaki z dawnych receptur babć i prababć.
Mieszkańcy pokazali, że chcą kultywować lokalne tradycje wśród najmłodszych pokoleń. Na degustację i opowieści o regionalnej kuchni zaprosili także m.in. Grzegorz Schreiber, marszałka Województwo Łódzkie
- Podczas spotkania z mieszkańcami Wroczyn w powiecie kutnowskim znów poczułem się jak dziecko, a to za sprawą zapachów i smaków, jak z kuchni mojej babci – mówi Grzegorz Schreiber.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.