Konkurs polegał nie tylko na przygotowaniu stoiska, ale również na wykonaniu w ciągu 3 godzin tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych. Młodzież przygotowała: amoniaczki, keks, kulebiak, sałatkę śledziową oraz pierogi z kaszą gryczaną i karpiem, które cieszyły się dużą popularnością.
Ukoronowaniem udziału uczniów w pokazie było zawarcie partnerskiej współpracy między Zespołem Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie i Wyższą Szkołą Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Porozumienie wręczył przedstawicielom szkoły kanclerz WSHiG - profesor Roman Dawid Tauber.
W ramach umowy młodzież będzie uczestniczyć w zajęciach laboratoryjnych, wykładach i kołach naukowych prowadzonych przez pracowników uczelni. Patronat dotyczy również realizacji wspólnych projektów przez uczniów i studentów, organizowania wykładów, sympozjów i obozów naukowych oraz uczestnictwa szkoły i uczelni w imprezach okolicznościowych. Klasy objęte patronatem mogą bez ograniczeń korzystać z zasobów Biblioteki Uczelni. Ważnym punktem porozumienia jest pomoc w organizowaniu praktyk zawodowych dla uczniów.