GIS ostrzega: skażone mięso w Biedronce
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela. Chodzi o partię numer 2271007009; Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025. Mięso zostało wyprodukowane dla: Jeronimo Martins Polska S.A. i trafiło do sklepów sieci Biedronka.
- Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy — informuje Główny Inspektor Sanitarny.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców. rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców. Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych terenowo właściwych dla odbiorców o wykrytym zagrożeniu.
GIS przestrzega przed spożywaniem produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej w tym miejscu - KLIK.
Komentarze (0)